Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Produžite životni vijek svom cvijeću u vazi u samo nekoliko koraka

Preuzmite sliku

Ne morate biti cvjećar da biste se znali brinuti o cvijeću, niti morate kupovati skupe proizvode za održavanje.

Postoje jednostavni trikovi kojima možete produžti vijek cvijeću u vazi, a sve što vam je potrebno sigurno već imate kod kuće.

Držite ih dalje od voća

Ne stavljajte voće poput jabuka, banana ili rajčice uz cvijeće. Oni proizvode puno etilena, hormona rasta odgovornog za starenje cvijeća, zbog čega će brže uvenuti.

Dodajte šećer, limun i izbjeljivač

Ako prilikom kupovine buketa ne dobijete paketić cvjetne hrane, hranjivu smjesu možete napraviti sami! Jednostavno pomiješajte šećer, limunov sok i izbjeljivač i dodajte ga vodi u vazi. Šećer ima hranjive sastojke, limunov sok pomaže stabljikama da upiju vodu, a izbjeljivač smanjuje bakterije.

Izrežite stabljike pod oštrim uglom makazama

Redovno sijecite stabljike oštrim makazama kako biste bili sigurni da je rez čist – pomoći će stabljikama da uzimaju vodu. Kad bi ste rezali vodoravno, stabljike bi dobile manje vode jer bi cijela površina dirala dno vaze. Ne sušite vazu kuhinjskom krpom.Umjesto da vazu osušite krpom, samo je stavite naopako i ostavite da se prirodno osuši. To će također pomoći spriječiti razvijanje više bakterija u unutrašnjost vaze. (vecernji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,