Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Produžite vijek odjeći pomoću ovih trikova: Svilu održavajte sirćetom, farmerke hladnom vodom…

Preuzmite sliku

Koliko ste se puta zapitali kako da održavate kožne stvari, kako se najbolje peru brushalteri, a kako džemperi od kašmira. Ne morate odmah da trčite do hemijskog čišćenja. Operite ih sami.

Želite li da vam omiljeni komadi odjeće požive duže, najidealnije bi bilo da ih operete ručno u hladnoj vodi. Naravno, rijetko ko danas ima vremena da veš pere na ruke, pa neke manje osjetljive komade možete da operete i u mašini za veš, ali hladnijom vodom u programu za osjetljive tkanine. Naravno, bez centrifuge. Koristite blage tečne deterdžente, prenosi 24sata.hr.

Odjeća od kašmira

Ručno pranje u hladnoj vodi uz dodatak dečjeg šampona najidealnije je za očuvanje odjeće od kašmira. Nakon pranja komad koji ste oprali položite na peškir i zarolajte. Neka odstoji nekoliko minuta. Potom ostavite da se suši položen vodoravno. Naime, ako ga obesite kako inače sušite veš, mogao bi da se razvuče.

Farmerke 

Želite li da vam omiljene farmerke duže požive perite ih ručno u hladnoj vodi. Ali, ako ih stavljate u mašinu za veš, obavezno ih okrenite naopačke da boja ne bi brzo izblijedjela. Izbjegavajte sušenje u sušilici već ih sušite na vazduhu.

Kupaći kostim

Nezavisno da li ste bili na bazenu ili u moru, kupaći kostim operite odmah nakon korištenja da ga hlor ili morska so ne bi izgrizli.

Operite ga u hladnoj vodi u koju ste dodali malo tečnog deterdženta. Nemojte da ga cijedite rukama već pustite da se iskapa i osuši se na vazduhu, ali ne na direktnom suncu. Ako ga sušite u zatvorenom prostoru i ne želite da vam skvasi pod, prije sušenja ga na nekoliko minuta umotajte u peškir.

Brushalter 

Želite li da uništite brushalter, stavite ga na pranje u veš mašinu i to na centrifugu. Brushalteri su vrlo osjetljivi jer centrifugom mogu da izgube oblik. Bez pravog oblika njihovo nošenje nema smisla jer grudi neće oblikovati kako želimo. Kao i drugi osjetljiv veš, i brushalter bi bilo poželjno prati ručno u blagom deterdžentu. Ostavite da odstoji u vodi pet minuta, lagano protrljajte, isperite i umotajte ga u peškir da se ocijedi. Potom ga stavite na sušenje.

Svila

Savjet stručnjaka je da se svilena odjeća baš uvijek pere na ruke, u hladnoj vodi s vrlo malo blagog tečnog deterdženta jer je vrlo osjetljiva. Ostavite da odstoji u vodi nekoliko minuta, a potom isperite. Kod ispiranja sipajte čistu vodu u činiju i u nju dodajte tri kašike bijelog sirćeta jer će pomoći da se uklone ostaci deterdženta, a takođe će svili vratiti prirodni sjaj. I svilenu garderobu zarolajte kratko u peškir. Dok je još mokra, okrenite je naopačke i ispeglajte na niskoj temperaturi. Peglajte je bez pare jer može da ostavi fleke na svili.

Koža

Jaknu od kože ponekad je dovoljno prebrisati vlažnom krpom. Ako se radi o pantalonama, njih ipak treba bolje oprati. Da bi zadržale svoj oblik, potopite ih u toplu vodu i držite sve dok ih voda ne prekrije. Potom ih osušite u sušilici na visokoj temperaturi. Na taj način će zadržati svoj oblik i finu teksturu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,