Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Produžite rok trajanja umaka za tjesteninu koristeći jednostavan trik s posudicom za led

Preuzmite sliku

Sigurno vam se nekoliko puta dogodilo da vam ostane umaka za tjesteninu od večere i onda ne znate šta biste s njim.

Srećom, postoji nekoliko načina da produžite rok trajanja ostatku umaka za tjesteninu, a najbolji način je da ga pohranite u staklene boce ili neki drugi, hermetički zatvoren spremnik. Nakon što se posuda zatvori, može se držati u frižideru i na taj način će trajati najmanje četiri ili pet dana. Međutim, ako umak nećete koristiti unutar sedam dana, može se staviti i u zamrzivač.

Naime, može se čuvati u malim posudama, ali ako imate ograničen prostor, umak se može staviti i u vrećice za zamrzivanje. Zamrzavanje začina zadržat će autentični okus do šest mjeseci, tvrde stručnjaci. Također preporučuju i da pripazite se umak odmrzava na sobnoj temperaturi nekoliko sati, kako biste imali najbolji okus, te da izbjegavate korištenje mikrovalne pećnice za proces odmrzavanja.

– Umaci na bazi paradajza duže ostaju svježi zbog kiselosti koja djeluje kao prirodni konzervans. S druge strane, umake na bazi mlijeka, kao što je onaj koji se koristi u carbonari, najbolje je jesti odmah – objasnili su. Jedna Tik Tok korisnica nedavno je podijelila pametan trik za pohranjivanje ostataka umaka od paradajza uz uštedu prostora u zamrzivaču, a za to je upotrijebila posudicu za led.

Na taj način može trajati i do šest mjeseci. Mnogi korisnici Tik Toka oduševili su se trikom i zahvalili joj što ga je podijelila, a neki su pisali i da će obavezno isprobati. (vecernji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,