Ponedjeljak, 6. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prljavije od toaleta: Znate li koji je najprljaviji dio aerodroma?

Preuzmite sliku

Prema studiji provedenoj na aerodromu u Helsinkiju, od svih mjesta na aerodromu najviše bakterija i virusa nalazi se u plastičnim kutijama koje se koriste za odlaganje stvari koje prolaze kroz rendgen tokom sigurnosnih provjera.

U tim kutijama ima više patogenih klica od kojih se čovjek može razboljeti nego u toaletu.

Studija, koju je objavio čaasopis BioMed Central Infectious Diseases, usporedila je uzorke uzete s raznih površina u tri različita vremena tokom vrhunca sezone gripe 2015-2016. u finskom aerodromu i otkrila je manje virusa u zahodima nego u tim kutijama.

  • Ne idu u aerodromski toalet, ali svi moraju proći sigurnosnu provjeru. Površine su testirane na A i B viruse gripe, koronaviruse, adenoviruse i rinoviruse koji izazivaju simptome slične prehladi.

    Studija je otkrila da te kutije, budući da su stalno u upotrebi, predstavljaju najveći rizik od zaraze jer ih dodiruju gotovo svi putnici.

    Ako ste zabrinuti zbog higijene, uvijek imajte uz sebe dezinfekcijske vlažne maramice ili antibakterijski gel za čije korištenje nije potrebna voda. Na taj način možete jednostavno i brzo dezinficirati ruke i stvari. (PunKufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje