Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Privremeni raskid: Pauza može da bude dobra za vezu!?

veza bez obaveze
Preuzmite sliku

Veze i odnosi između muškaraca i žena nikada nisu jednostavni. Za neke parove čini se da od samog početka imaju skladnu i srećnu vezu, dok mnogi drugi na svom iskustvu shvataju da je samo održavanje veze izuzetno teško.

veza bez obaveze

Skladna i sigurna veza ne zavisi isključivo od međusobne ljubavi, već i od mnogih pojedinačnih faktora kao što su lična prošlost, nečije samopouzdanje i pojedinačni razlozi zbog kojih neko želi da bude baš s tom osobom.

Na neslaganje, svađe i raskide veza često utiču spoljašnji razlozi i životne okolnosti poput problema na poslu, želje za promjenom karijere ili otkaz jednog od partnera, zdravstveni ili porodični problemi, preseljenje i mnogi drugi razlozi. Ako se oboje podjednako trude, poteškoće se mogu savladati, ali neke probleme je nemoguće riješiti zajednički. Ponekad osoba sama mora da riješi ono što vuče iz svoje prošlosti, a kada veza zapadne u ovakvu krizu, postoji više mogućnosti.

Ako se stvari s vremenom ne mijenjaju i ne dolazi do potrebnih promjena, konačan raskid veze nije jedina opcija. Mnogi parovi odlučuju se na pauzu tokom koje će pokušati da odluče hoće li i kako nastaviti vezu. Pauza nije način za rješavanje svake svađe ili problema na koji se naiđe u vezi, ali uzimanje pauze može pomoći paru da bolje shvati sebe i partnera i šta zapravo žele od veze.

KOJI SU RAZLOZI ZA PAUZU?

Osjećate li da vam treba više ličnog prostora, da morate da razmislite o svemu ili smatrate da veza napreduje prebrzo ili presporo, možda vam je potrebno odvojeno vrijeme. U današnje vrijeme mnogima su ozbiljna veza i brak niže na ljestvici prioriteta. Nakon što riješe školovanje, ostvare zadovoljavajuću karijeru, mnogi su uvjereni da kada napokon odluče da se skrase, ta osoba mora biti njihova srodna duša.

Neki se tako u određenom životnom razdoblju nađu u vezi s osobom s kojom žele da budu, ali osjećaju da još nisu spremni za ozbiljnu vezu i pitaju se je li ta osoba njihova srodna duša i postoji li ona uopšte. Mnogi smatraju da imaju vremena da čekaju dok ne budu spremni i žele da budu 100% sigurni prije nego što se vežu zauvijek

djevojka1

PRAVILA TOKOM PAUZE

Prije pauze potrebno je dogovoriti koliko dugo će ona trajati, ali ne postavljati tačno određen datum jer to može stvoriti dodatan pritisak na oboje. Važno je dogovoriti se i o komunikaciji tokom pauze. Hoćete li na neko vreme prekinuti svu komunikaciju ili ćete se čuti jednom nedjeljno?

Pazite da tokom pauze ne nastavite rasprave i svađe jer tada pauza nema nikakvog smisla. Vrijeme odvojenosti podrazumjeva da svako sam pokuša da riješi svoje probleme. Pauza ne podrazumjeva ulaženje u vezu i seks s drugim ljudima, već izlaženje i druženje s prijateljima i upoznavanje sebe i svojih želja i ciljeva.

KAKO PAUZA POMAŽE?

Iako će vam pauza pružiti vrijeme za sebe, ako se vi i vaš partner stvarno volite, u vremenu razdvojenosti shvatićete koliko nedostajete i koliko ste potrebni jedno drugom. Nakon samo nekoliko dana odvojenosti možda ćete početi da se pitate što onaj drugi radi i šta se događa u njegovom životu i shvatiti da je vaša ljubav ipak jača i važnija od svih nesuglasica, sumnji i dvoumljenja u vašim životima.

Pauza će vam dati i motivaciju da što prije rješite svoje sumnje i probleme kako biste ponovo mogli da budete zajedno.

KADA PAUZA ZNAČI RASKID

Ako uzimate pauzu jer je partner počeo previše da vas nervira i želite da se odmaknete od njega, razmislite kako se osjećate kad ste odvojeni. Ako ste srećniji sami nego s njim, možda je ovo znak da se veza raspada i da je pauza samo izgovor za okončavanje veze.

Problemi koje se javljaju u svakoj vezi moraju priznati obje strane. Ako nijedna strana ne želi da prizna svoju ulogu u nesuglasicama ili samo jedna strana želi da riješi problem, a druga negira svoj udeo u tome, nemoguće je očekivati da će problemi nestati sami od sebe za vreme pauze.

Dolazi li do pauze zbog toga jer jedna (ili obje) strane žele da provjere šta se još “nudi na tržištu”, ili postoji treća osoba, moguće je da je pauza samo izgovor za raskid. Definitivno je loš znak živjeti u stalnom strahu da će vas partner ostaviti zbog druge osobe, piše She.

PRILIKA ZA NOVI POČETAK

Dakle, pauza može biti dobra za vezu, jer joj može pružiti priliku za novi početak, ali ako je jednom došlo do raskida, moguće je da će se ponoviti. Naravno, puno bolja opcija je dobra komunikacija među partnerima.

Otvorena i iskrena komunikacija jedini je način koji će pomoći vezi da uspije. Ako odlučite da nastavite vezu poslije pauze, potrudite se da rješite uzrok prethodnog raskida. Pauza se može dogoditi jednom u vezi, ali nije preporučljivo više puta je ponavljati.

Smedia / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: