Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pripazite: Sastojak koji ne biste smjeli staviti u zamrzivač ako planirate peći kolače

Preuzmite sliku

Zamrzivač je odlično mjesto za pohranjivanje kvarljivih namirnica, a pogotovo u ljetno vrijeme.

U njega možete spremiti i tako produžiti trajanje brojnim sastojcima od kruha i mlijeka do voća, povrća ili čak brašna za pečenje hljeba i kolača.

Ako planirate peći kolače, na ovo mjesto ne biste trebali spremiti čokoladu s visokim postotkom kakaa koja se inače koristi u pripremi slastica.

Svi tipovi čokolada bi se trebali pohranjivati na tamnom i suhom mjestu bez direktnog izvora svjetlosti te na temperaturama od 15 do 21 Celzijevih stepeni.

  • Odlaganje čokolade na previše toplo ili previše hladno mjesto dovest će do „cvjetanja“ masti kakaova maslaca u proizvodu zbog čega će se na površini pojaviti bijele čestice. Iako je takva čokolada još uvijek jestiva, promijenila joj se tekstura.

    Cvjetanje masti onemogućuje i pravilno temperiranje čokolade što je slastičarska tehnika za pripremu glazura i drugih vrsta elemenata kod izrade slastica.

    Ako vam savršenstvo nije bitno kod izrade kolača i svejedno držite čokolade u zamrzivaču, nekoliko sati prije korištenja izvadite ih iz ledenice i otopite na sobnoj temperaturi prije upotrebe. Nikako nemojte smrznutu čokoladu bacati u smjesu koju planirate staviti u pećnicu. (punkufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,