Srijeda, 5. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Prijevremena sposobnost čitanja može biti poremećaj, a ne nadarenost

Prijevremenu sposobnost čitanja i nevjerovatno pamćenje često prate drugi problemi. Ponekad hiperleksična djeca kasne s razvijanjem govornih i socijalnih vještina

Dvogodišnjak koji čita uvijek će izazvati puno pažnje, a iako mnogi misle kako se radi o darovitoj djeci, ovaj rijetki poremećaj zove se hiperleksija ili “poremećaj pametnog djeteta”. Hiperleksiju karakteriziraju prijevremena sposobnost čitanja i nevjerovatna sposobnost pamćenja, ali i značajne poteškoće u razumijevanju i korištenju verbalnog jezika te u socijalnim interakcijama, piše portal miss7mama.

Većina hiperleksične djece ne razumije značenje riječi te kasne s razvijanjem govornih i socijalnih vještina, a često imaju opsesiju slovima i brojevima.

U naučnom članku dr. Darold A. Teffert razlikuje tri tipa hiperleksije.

Tip 1: Iznimno bistra djeca koja počinju čitati jako rano, ali ih se na procjenama ne kategorizuje kao darovitu. Obično ih s vremenom vršnjaci sustignu.

Tip 2: Djeca imaju nevjerovatne vještine pamćenja i čitanja, ali i govorne, socijalne te bihevioralne vještine karakteristične za djecu s autizmom.

Tip 3: Ponekad su, uz odlično pamćenje i rano čitanje, napredni i u drugim područjima. Iako im je ponašanje slično autističnom, društvena su i bliska s porodicom, ali rezervisana s vršnjacima. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,