Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prije nego što uključite šporet: Trik za još finiji domaći ajvar koji će oduševiti sve generacije

Preuzmite sliku

Vrijeme je za zimnicu! U kućanstvima su u toku pripreme za kuhanje ajvara. Ovaj slasni umak od paprike i patlidžana sjajno se sljubljuje s brojnim mesnim jelima, a može se jesti i samostalno kao namaz na kriški domaćeg hljeba.

Priprema ajvara iziskuje dosta vremena i truda, ali vrijedi se pomučiti za slasne rezultate. Na okus i kvalitetu ajvara možete uticati čak i prije nego što se uključili rernu i šporet.

Najfiniji ajvar dobiva se od slasnih i debljih plodova paprike. Kada krećete u nabavku pobrinite se da odaberete baš takve „mesnate“ plodove. Ako niste u mogućnosti rukama opipati paprike, zamolite trgovca da vam istu prereže i pokaže presjek.

Na okus ajvara utiče i termička obrada paprika. Prije kuhanja ovog slasnog umaka potrebno je paprike ispeći u pećnici (ili na roštilju), odstraniti im pocrnjelu opnu te potom samljeti s ostalim sastojcima.

  • Ponekad nije lako odstraniti pocrnjelu opnu od ostatka paprike. Nikako nemojte pokušavati to učiniti pod mlazom vode jer ćete s opnom isprati i svu sočnost pečenog povrća.

    Umjesto toga, neposrednog nakon vađenja paprika iz rerne iste stavite u zdjelu, prekrijte plastičnom folijom i pustite da tako odstoji petnaestak minuta. Dobro zavrnite foliju oko rubova zdjele da vam ne pobjegne para iz povrća. Upravo će ona omekšati papriku i olakšati vam čišćenje.

    Povrh svega, pobrinite da se da kvalitetno sterilizirate staklenke i tako omogućite duži rok trajanja vašem kulinarskom remek-djelu. Prije nego što stavite poklopce na gotov proizvod alkoholnim octom lagano prebrišite svaki rub staklenke. (zadovoljna.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,