Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Prijatelji vas poznaju najbolje!

razgovor-uz-kafu
Preuzmite sliku

Pitate se što drugi misle o vama? Jeste li agresivni, naporni, previše pedantni? Za savjet nemojte pitati rodbinu, sestre, braću… pitajte prijatelje

razgovor-uz-kafuPrirodno je da ćete se, ako trebate savjet ili procjenu svog karaktera, okrenuti partneru, roditeljima ili braći i sestrama. No oni ne mogu biti objektivni. Roditelji djecu uvijek percipiraju boljima, šarmantnijima i ljepšima no što možda stvarno to i jesu.

“‘Neke aspekte naše osobnosti ne možemo sami vidjeti, a druge osobe ih mogu bolje procijeniti”, kaže Simine Vazire, asistentica i profesorica na Univerzitetu St. Louis Washington, dodajući da ako želimo imati kompletnu sliku o sebi, moramo uzeti u obzir obje (odnosno više) perspektive, prenosi tportal.hr

Sebe u potpunosti sami ne možemo okarakterizirati jer smo ograničeni vlastitim željama, strahovima, nesvjesnim motivima. Ili u jednu ruku imamo potrebu podržavati idealnu i pozitivnu sliku o sebi ili pak, ako imamo problema sa samopouzdanjem, negativnu sliku o sebi.

No ako želite vidjeti kakvi ste ustvari, za savjet i ocjenu pitajte prijatelje, kaže Miss Vazire. Mi dodajemo da i njihove prijateljske savjete ponekad treba uzeti s dozom opreza.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: