Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pri prvom susretu muškarci gotovo uvijek gledaju oči, žene pogled spuštaju nešto niže

ljubav na prvi pogled3
Preuzmite sliku

Spol određuje kamo ćemo pogledati pri prvom susretu s nekim. Muškarci gotovo uvijek prvo gledaju u oči. Žene, ipak, svoj pogled spuštaju nešto niže, pa prvo gledaju u nos i usta.

ljubav na prvi pogled3Britanski su naučnici svoj eksperiment proveli na 52 žena i muškaraca. Pokazali su im fotografije s različitim motivima i pratili kamo će prvo pasti njihov pogled. I muškarci i žene duže su gledali fotografije žena. Dok su muškarci pogled zadržavali na njihovim licima, žene su proučavale cijelo tijelo, a kad bi i pogledale u lice, pogled je uvijek bio nešto ispod očiju, kao glavne referentne točke.

Ovi rezultati pokazuju da muškarci i žene na svijet gledaju vrlo različito‘, kazao je Felix Mercer Moss, sa sveučilišta u Bristolu. Čak i kad su oba spola prisutna u istom okruženju, ono što oni vide u njemu nije isto.

Istraživači ipak barem za jednu od razlika misle da imaju objašnjenje. Gledajući nekoga izravno u oči u životinjskom svijetu često signalizira agresiju. ‘Šta gledaš?’ jedno je od pitanja koje u najvećem broju slučajeva potiče svađu i neku vrst borbe. Prema pisanju Welta, žene su po tom pitanju nešto osjetljivije i upravo zbog spriječavanja eventualnog sukoba svoje sugovornike ne gledaju izravno u oči.

Tuzlanski.ba / Dnevnik.hr

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: