Utorak, 25. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Previše igračaka može usporiti razvoj djeteta, stručnjaci pojasnili zašto

Preuzmite sliku

Roditelji dobro znaju koliko se brzo mogu nagomilati igračke. Ali i kada su one u pitanju vrijedi izreka – manje je više. One mogu kočiti razvoj djeteta, utvrdili su stručnjaci sa Sveučilišta Toledo.

U sklopu svog ispitivanja djeci mlađoj od tri godine dali su ili četiri ili 16 igračaka, a potom promatrali njihove navike. Djeca koja su imala manje igračaka duže vrijeme su se igrala jednom igračkom. Zbog toga su bili fokusiraniji i kreativniji.

Zaključak stručnjaka je da je manje igračaka bolje za razvoj djeteta, odnosno da će ga njih više ugroziti.

To svakako ne znači da trebate prestati kupovati igračke ili njihovo korištenje zabraniti djeci. Stručnjaci kažu da djeca trebaju promjenu, kao i da različite vrste igračaka drugačije utječu na dijete.

”Igračke držite izvan djetetovog vidnog polja i redovito ih mijenjajte. Cijelo vrijeme će se osjećati kao da je praznik i doživljavat će to kao da stalno dobivaju nove igračke. Manje igračaka neka bude djeci na raspolaganju, a većinu spremite i tako djecu neće ometati prevelik broj šarenih predmeta”, kažu stručnjaci.

Osim toga, roditelji mogu pametno razmišljati kada kupuju igračke, odnosno birati one koje traju nekoliko godina i promiču kreativnost, razvoj i maštu. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,