Subota, 23. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Pretjerano zaštitnički roditelji mogu skratiti životni vijek djece

Preuzmite sliku

Djeca čiji su roditelji previše zaštitnički nastrojeni žive kraće, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Scientific Reports. Studija istraživača s Federalnog univerziteta Sao Carlos i Univerzitetskog koledža u Londonu analizirala je podatke od gotovo 1000 pojedinaca – 496 muškaraca i 445 žena, koji su rođeni u 50-im i 60-im godinama prošlog stoljeća i umrli su između 2007. i 2018. godine.

Naučnici su analizirali odgovore sudionika na pitanja o strukturi porodice, stanovanju, bolestima i odnosima s roditelja u djetinjstvu i adolescentskoj dobi. Pokazalo se da su osobe čiji su očevi bili previše zaštitnički nastrojeni i djeci su davali malo autonomije imale povećan rizik od smrti prije 80. godine. Rizik je iznosio 12 posto za muškarce i 22 posto za žene.

Međutim, žene o kojima su majke dobro brinule tokom djetinjstva imale su smanjen rizik od rane smrti za 14 posto. To bi moglo biti povezano s nižim razinama stresa u njihovoj mlađoj dobi, koja se zatim prenijela u odraslu dob, istaknuli su istraživači.

Također, muškarci koji su tokom djetinjstva živjeli samo s jednim roditeljem imali su čak 179 posto veći rizik da neće doživjeti 80. rođendan. Ovo je prvo istraživanje o tome kako odsutnost roditelja ili loši odnosi mogu negativno uticati na dugovječnost, prenosi index.hr.

“Najbolja je zlatna sredina. Ne trebamo biti nametljivi i sprječavati autonomiju djece, ali nije dobro ni zanemarivati djecu ili biti emocionalno udaljen roditelj”, izjavila je koautorica studije Aline Fernanda de Souza Canelada, koja se zalaže za ravnotežu kad je odgoj u pitanju.

Istraživanja pokazuju da djetetov strah od roditelja može dovesti do raznih zdravstvenih problema. To uključuje povećane rizike od zloupotrebe alkohola, droga i poteškoća s mentalnim zdravljem, što je sve usko povezano sa smanjenom dugovječnošću, dodala je Canelada.

Koautor studije Tiago Silva Alexandre objasnio je da istraživanje naglašava važnost odnosa brige i ljubavi s roditeljima u djetinjstvu. Javna politika, dodao je, to treba podržati.

“Naša otkrića pokazuju kako odnosi s roditeljima, odnosno briga i ljubav, utiču na dugovječnost. Drugim riječima, ponašanje roditelja doista ima posljedice na osobu do kraja života. Javna politika trebala bi podržavati bolje uslove za djecu kako bi ljudi mogli uživati u starosti”, poručuje. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,