Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Prepoznajte na vrijeme jeste li naletjeli na muškarca sklonog agresiji i zlostavljanju…

Preuzmite sliku

Najčešće sve kreće upravo od neke vrste agresije, da bi se kasnije pretvorilo u pravo maltretiranje koje je praćeno fizičkim zlostavljanjem.

1. Intenzitet

Prvo što možete prepoznati kod zlostavljača je opsesivno ponašanje. On najčešće ima veliku potrebu za pobjedom prilikom iskazivanja stava, pretjerane geste, neku vrstu potrebe da sve drži pod kontrolom. On često i laže kako bi prikrio nesigurnost. Od njega možete očekivati da vam u toku dana pošalje milion poruka, a sve kako bi vam skrenuo pažnju da ste vi njegova i da se trebate uozbiljiti, prenosi cosmopolitan.hr.

2. Kontrola

Ovaj tip muškarca obožava sve kontrolirati. Bez ikakvog srama će vam skrenuti pažnju šta trebate govoriti (i kada!), provjeravat će vaš mobitel, e-mail, profile na društvenim mrežama i sve vaše stvari. Zapravo, zlostavljač će raditi sve kako bi od vas napravio nesigurnu i zastrašenu osobu.

3. Izolacija

Ovo je još jedan, viši stepen kontrole. Nakon kontrolisanja stvari, muškarac sklon maltretiranju prelazi na viši nivo tražeći od svoje ljepše polovice da sve slobodno vrijeme provodi samo s njim. Pored toga, on će vas sprječavati da se viđate s obitelji i prijateljima kao i da obavljate sve vaše svakodnevne aktivnosti.

4. Kritikovanje

Još jedan od znakova da se u njemu krije potencijalan zlostavljač je kritiziranje i omalovažavanje. Nazivanje pogrdnim imenima i konstantno ismijavanje jedan je od načina ispiranja mozga, kojim partner daje sebi važnosti i značaja, a vas gura u drugi plan.

5. Sabotiranje

Propuštate li svakodnevne obveze zbog svađa, njegovih napada i scena? Ako je pritom muškarac spreman sakrivati vaše stvari poput ključeva, novčanika ili telefona, jasno vam je da je on sklon zlostavljanju.

6. Krivica

Pored omalovažavanja, zlostavljač će vas stalno kriviti – u bilo kojoj situaciji. Čak i kada je riječ o njegovom životu i njegovim neuspjesima, on je u stanju okriviti vas za to. On na taj način emocionalno manipuliše vama.

7. Bijes

Agresivno ponašanje je dio njegove osobnosti iako on to ne želi priznati. On uvijek pravi neugodne scene, gubi kontrolu i mijenja raspoloženje, zbog čega nikada niste sigurni koji je njegov sljedeći potez. Konzumiranje alkohola mu nije strano, kao ni upućivanje prijetnji.

8. Ljubomora

Pretjerana ljubomora nikako nije dobra u vezi. Upravo ovaj tip muškaraca pristupa vezi s nepovjerenjem zbog čega stalno sumnja u vas. Kada komunicirate s drugim muškarcima, konstantno vas optužuje da flertujete i zavodite druge dečke. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje