Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prepoznaj na vrijeme: Znakovi koji otkrivaju da je muškarac sklon agresiji i zlostavljanju

Preuzmite sliku

Zlostavljanje žena je u posljednje vrijeme sve aktuelnija tema, zbog čega se sve više pažnje skreće mladim djevojkama kako da prepoznaju agresivnog muškarca.

Najčešće sve kreće upravo od neke vrste agresije, da bi se kasnije pretvorilo u pravo maltretiranje koje je praćeo fizičkim zlostvljanjem.

Zato je važno da na vrijeme prepoznaš rane znake zlostavljanja.

1. Intenzitet

Prvo što možete prepoznati kod zlostavljača je opsesivno ponašanje. On najčešće ima veliku potrebu za pobjedom prilikom iskazivanja stava, pretjerane geste, i neku vrstu potrebe da sve drži pod kontrolom. On često i laže, kako bi prikrio nesigurnost. Od njega možete očekivati da vam u toku dana pošalje milion poruka, a sve kako bi vam skrenuo pažnju da ste vi njegova i da treba da se uozbiljite.

2. Kontrola

Ovaj tip muškarca obožava da sve kontroliše. Bez ikakvog stida će vam skrenuti pažnju šta treba da govorite (I kada!), provjeravaće vaš mobilni telefon, e-mail, profile na društvenim mrežama i provjeravaće sve vaše stvari. Odnosno, zlostavljač će raditi sve kako bi od vas napravio nesigurnu i zastrašenu osobu.

3. Izolacija

Ovo je još jedan, viši stepen kontrole. Nakon kontrolisanja stvari, muškarac sklon maltretiranju prelazi na viši nivo tražeći od svoje ljepše polovine da sve slobodno vrijeme provodite samo sa njim. Pored toga, on će vas sprječavati da se viđate sa porodicom I prijateljima kao i da obavljate sve vaše svakodnevne aktivnosti.

4. Kritikovanje

Još jedan od znakova da se u njemu krije potencijalan zlostavljač jeste kritikovanje i omalovažanje. Nazivanje pogrdnim imenima i konstantno ismijavanje je jedan od načina ispiranja mozga, kojim partner daje sebi važnosti i značaja, a vas gura u drugi plan.

5. Sabotiranje

Da li propuštate svakodnevne obaveze zbog svađa, njegovih napada i glumljenja scena? Ako je pri tome muškarac spreman da sakriva vaše stvari, poput ključeva, novčanika ili telefona jasno vam je da je on sklon zlostavljanju.

6. Krivica

Pored omalovažavanja, zlostavljač voli da vas stalno krivi- u bilo kojoj situaciji. Čak i kada je riječ o njegovom životu- ličnim neuspjesima ili nastanak problema, on je u stanju da vas okrivi za to. On na taj način emocionalno manipuliše vama.

7. Bijes

Agresivno ponašanje je dio njegove ličnosti, i ako on to ne želi da prizna. On uvijek pravi neprijatne scene, gubi kontrolu i mijenja raspoloženje, zbog čega nikada niste sigurni koji je njegov sljedeći potez. Konzumiranje alkohola mu nije strano, kao ni upućivanje prijetnji.

8. Ljubomora

Preterana ljubomora nikako nije dobra u vezi. Upravo ovaj tip muškaraca pristupa vezi sa nepovjerenjem zbog čega stalno sumnja u vas. Kada komunicirate sa drugim muškarcima, konstantno vas optužuje da flerujete i zavodite druge momke. (cosmopolitan.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje