Petak, 21. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Praznici iznad oblaka: Vidikovac Pyramidenkogel pruža vrhunski doživljaj

Preuzmite sliku

Zaštitni znak austrijske pokrajine Koruške je vidikovac na planini Pyramidenkogel, koji se nalazi tik uz slovenačku granicu. Iako za obići ovaj kraj i popeti se na vidikovac svako godišnje doba pruža posebno iskustvo, najljepši doživljaj je ipak zimi, kada je planina pokrivena snijegom.

Drveni toranj na Pyramidenkogelu visok je 100 metara. Kada se popnete na njega naći ćete se na više od 900 metara nadmorske visine i imaćete jedinstven pogled na zimsku jezersku okolinu pokrajine Koruške, prenosi NN.

Na tri platforme koje su dostupne prostire se bajkovit pogled na Korušku i njeno tirkizno Vrbsko jezero (Wörthersee) ili dolinu jezera Keutschacher. Pogledate li u daljinu, još ćete jednom osjetiti spokoj prije samog spusta s tornja, i to najvišim natkrivenim toboganom u Evropi. One hrabre čeka 30 sekundi nezaboravnog spusta, o kojem svi sanjaju još od dječjih dana.

A u podnožju tornja svjetlucaće se zimski sajam, na kojem lokalni preduzetnici izlažu i prodaju svoje rukotvorine. Praznični ugođaj upotpunjuje i posebna muzika. Kada se spustite uživaćete u pogledu na toranj, koji poprima čaroban izgled u vrijeme praznika.

 • Toranj je otvoren tokom prazničnih vikenda od 11 do 19 časova. Poseban program organizovan je za djecu od 16 do 18 sati.

  Cijena ulaza za odrasle je 21,90 eura, za djecu iznad šest godina 10,90, a za djecu do šest godina je besplatno. Ako idete u grupi većoj od 20 ljudi, popust je osjetan, pa tako ući možete već za devet eura.

  Odlična jela i vrhunski ugođaj

  Koruške specijalitete, poput kasnudelna, ritscherta i saure suppe, možete probati u brojnim restoranima, koji i danas čvrsto čuvaju tajne svojih recepata. Želite li uživati u tradicionalnoj kuhinji u domaćem ambijentu, posjetite restoran “Hamatle” u Linsengasseu, koji se potrudio sačuvati jedinstveni ugođaj i tradiciju, koliko u uređenosti interijera, toliko i u zanimljivoj ponudi lokalnih specijaliteta. Da biste doživjeli poseban ugođaj jezera, posjetite restoran “Maria Lotretto”, uz obalu Klagenfurtskog jezera. On će vas oduševiti prekrasnim pogledom, velikim izborom jela od ribe i mesa te romantičnim ugođajem.

 • Istorija

  Koruška je istorijsko vojvodstvo smješteno većim dijelom na području današnje južne Austrije, a manjim dijelom na području današnje sjeverne Slovenije. Od 976. do 1806. bila je dio Svetog rimskog carstva, te krunska zemlja Habsburške monarhije do njenog raspada 1918.

  Po završetku Prvog svjetskog rata i raspadu Austrougarske, 10. oktobra 1920. održan je Koruški plebiscit, kojim je trebalo odlučiti sudbinu ove pokrajine. Prema rezultatima plebiscita, ona je podijeljena tako da je njen veći dio pripao Austriji, a manji dio Kraljevini SHS, što je naslijedila današnja Slovenija.

  Austrijski dio Koruške danas je savezna zemlja Koruška (Kärnten), dok je slovenački dio neformalna pokrajina Koruška (Koroška). Manji dio Koruške pripao je 1918. Italiji. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,