Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pravilno ispijanje vina iz vinske čaše

Preuzmite sliku

Crna vina se ispijaju u širokim čašama, a pjenušava vina u čašama “uskog stomaka” kako bi se sačuvali mjehurići…

Prema vinskom bontonu čaša se ne bi trebala držati za stomak nego za nožicu – ne samo zbog otisaka prstiju zbog kojih će djelovati neuredno nego i zbog toga da se dragocjena tekućina nepotrebno ne zagrijava, piše punkufer.hr.

Vinsku čašu možete primiti i samo za postolje. Kako se ne biste uhvatili da pijete tuđu vodu ili jedete tuđu salatu, dobro je zapamtiti da čaše na stolu stoje desno od tanjira.

Kratka pravila korištenja čaša za vino

1. Za crna vina uvijek koristite veće čaše (s većom glavom). Razlog tomu je da iz ovakvih čaša najbolje dolazimo do “bukea“ koje nam crno vino daje.

2. Za bijela vina se koriste nešto uže čaše, a što se tiče čaša za šampanjac, one su s razlogom uske. Naime, u njima se najduže zadržavaju slasni mjehurići. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,