Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pravila čišćenja: Da li patike treba prati u mašini za veš?

Preuzmite sliku

Najlakši i najbrži način pranja patika jest ubacivanje u mašinu za veš, zaboravimo na njih nekih sat vremena, a izađu kao nove.

Stručnjak i vlasnik jedne firme za čišćenje, Will Lankston otkrio je zašto to možda i nije najpametnija ideja, prenosi The Sun.

“Savjetujem da ne perete tako tenisice te da ih nikako ne stavljate u sušilicu. Toplina može zgužvati tenisice i uništiti lijepilo koje ih drži. Sušilica također može smanjiti tenisice ovisno o materijalu od kojeg su napravljene.”

Najbolji je način čišćenja lagano brisanje vlažnom krpom. Lankston također savjetuje stavljanje teniske loptice u sušilicu, ako želite mekane peškire: “Ako želite da vam peškiri, kaputi ili jastuci budu mekani, stavite tenisku lopticu u sušilicu zajedno s njima. Osim što će sve biti mekano i glatko, zahvaljujući teniskoj loptici sve će se brže osušiti.” Will je uz savjete i ‘srušio’ jedan mit o ubijanju bakterija:

“Previše praška za pranje odjeće može stvoriti probleme kao što su mrlje na odjeći, smrad u mašini i duže sušenje odjeće. Također, pranje rublja na visokoj temperaturi ne ubija bakterije – stavite izbjeljivač na bazi klora.” (vecernji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,