Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pravi raspored u frižideru: Znate li gdje idu jaja, gdje meso, a gdje ostali dodaci?

Preuzmite sliku

Temperatura na gornjoj polici je najstabilnija što je odlično za ostatke hrane, dok je na vratima najviša što nikako ne odgovara jajima i mliječnim proizvodima.

Frižider najbolje čuva hranu, ali samo ako je pohranite na pravom mjestu. Podijeljen je na nekoliko temperaturnih zona koje ne odgovaraju svakoj vrsti namirnica. Pravilna organizacija sprječava nepotrebno bacanje hrane, gubitak energije i trošenje novca. Temperaturu je najbolje držati na tri do četiri Celzijeva stepena, piše Women's Health.

Ostaci i namazi čuvaju se na gornjoj polici

Na gornjoj polici frižidera temperatura je najstabilnija što je odlično za ostatke hrane, pića i namaze. Ovaj dio odgovara i začinima koji duže ostaju svježi, prenosi 24sata.hr.

Donja polica

Donja polica idealna je za pohranjivanje vakuumiranog sirovog mesa, jaja, morskih plodova i mliječnih proizvoda zato što je tamo temperatura najniža. Treba paziti da namirnice nisu previše natrpane jer se time povećava šansa od širenja bakterija. Hladan zrak treba cirkulisati jer zagrije li se, hrana će se brže pokvariti.

Voće i povrće u pretincima treba odvojiti

Pretinci na dnu frižidera najbolji su za čuvanje voća i povrća, ali važno ih je odvojiti. Preporučuje se u jednom pretincu držati voće, a u drugom povrće jer određene namirnice kao što su jabuke, šljive i kruške proizvode etilen koji pak pospješuje truljenje. To se lako prenosi na druge namirnice pa ih je potrebno razdijeliti.

Jaja i mlijeko ne idu na vrata

Temperatura u frižideru najviša je na vratima stoga se u tom dijelu preporučuje držati namirnice koje se ne kvare lako. Ovo je najbolje za sokove, vodu, ali ne i za jaja i mliječne proizvode.

Krompir, luk i paradjz ne podnose frižider

Paradajz više voli toplinu nego hladnoću i zato ga nikako nije dobro čuvati u frižideru. Ondje će poprimiti brašnast okus stoga ih je u frižideru bolje čuvati samo ako ćete ih kuhati, a ne jesti svježe. Ni krompiru ne bi trebalo biti mjesto u frižideru jer će mu, baš kao i paradajzu, preniske temperature pokvariti okus.

Slično vrijedi za bundeve i luk. Luk voli suho i tamno mjesto. Zbog nedovoljne cirkulacije zraka i vlage u frižideru će brže istruhnuti.

U zamrzivaču se mogu pohraniti jaja

U zamrzivaču se mogu pohraniti meso, voće i povrće, ali različiti umaci, tortilje pa čak i jaja. Moguće je pohraniti i hljeb, ali ne duže od tri mjeseca. Zamrzivač treba dobro organizovati i držati urednim kako bi se uštedjela energija. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,