Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prašina se neće sakupljati na namještaju – uz ovaj super trik

Preuzmite sliku

Čini li vam se često kao da je brisanje prašine uzaludno trošenje vremena, jer čim se maknete – ona se na namještaj ponovo počinje taložiti? Ne mora biti tako!

Čišćenje prašine je mnogim ljudima noćna mora upravo zato što se vrlo brzo ponovo nataloži, i čini se kao da nisu radili ništa. Ali, postoji odličan trik kako postići da se ne sakuplja toliko brzo – premažite ga smjesom jabučnog octa i glicerina.

Potrebni sastojci:

1 litra vode,
1 kašika jabučnog octa,
1 kašika glicerina.

Postupak:

Dobro pomiješajte vodu, jabučni ocat i glicerin. Tekućinu nanesite na pamučnu krpu i njome dobro premažite sve površine.

Još nekoliko savjeta:

Ne koristite perušku za čišćenje prašine jer prašinu samo rasprši naokolo, s jedne površine na drugu. Redovito čistite grijalice i klima uređaje (možete i usisavačem) jer se tamo mogu skrivati velike količine prašine koja će izletjeti čim ih uključite.

Također, izbjegavajte brisanje prašine “na suho”  jer, kao i kod peruške, prašina će se samo razletjeti i nataložiti na drugu površinu. Krpu malo navlažite vodom.

Ne zaboravite voditi brigu i o usisavaču, odnosno redovito mijenjajte filtera – inače čestice prašine neće ostati unutra već se raspršiti zrakom. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,