José Andrés je nagrađivani kuhar, filantrop i ljubitelj jaja u svim oblicima – poširanima, kajganom, kuhanim, pa čak i onima iz mikrovalne pećnice.
U nedavnom intervjuu za Insider rekao je da mu je jedna stvar koja ga najviše veseli u kuhinji čišćenje frižidera i spremanje obroka sa svime što u njemu pronađe. To uključuje jaja i majonezu.
Andrés je rekao da za vrijeme vrhunca pandemije bi mu supruga nakon čišćenja rekla da ni slučajno ne radi nered u kuhinji. Ali kuhara se ne može spriječiti da nabrzinu napravi mali popodnevnim obrok.
Tako je jednog od onih dana nakon čišćenja odlučio jaja pripremiti u mikrovalnoj.
– Umutim jednu punu kašiku majoneze s jajima dok ne dobijem teksturu poput fine kreme – rekao je Andrés.
Zatim bi na dno staklene posude, sigurne za mikrovalnu, nakapao maslinovo ulje i ulio mješavinu jaja i majoneze.
Kaže kako ljudi mogu slobodno kopati po svojim frižiderima i u jelo dodati male komadiće ostataka hrane – avokado, sir, pa čak i dodatne komadiće tvrdo kuhanih jaja.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
– Stavite jaja u mikrovalnu na – ovisno o snazi mikrovalne- otprilike jednu minutu i 45 sekundi do dvije minute i 15 sekundi – objašnjava i dodaje kako gotovo jelo treba iz zdjelice prebaciti naopačke na tanjur ili jesti direktno iz zdjelice u kojem je jelo pripremljeno.
Međutim, prije nego što se bacite na posao, on predlaže da svilenkasto glatki obrok prelijete aromatičnim octom, komadićima avokada, nasjeckanim paradajzom ili nečim drugim što.
– Dakle, to je kao omlet okrenut naopako – rekao je.
– Ovo je izvrsno za studente u studentskim domovima – kaže i dodaje da je ovo idealan obrok za svakoga u pokretu jer priprema traje manje od tri minute.
Andrés surađuje s kompanijom Hellman's na kampanji kako bi pridobio više domaćih kuhara da zavire u dubinu svojih frižidera i iskoriste sve što im je dostupno da naprave ukusan obrok.
– Čak i ako nikad u životu niste kuhali, s ovim receptom ne možete pogriješiti – rekao je kuhar s Michelinovom zvjezdicom i dodao da na ovaj način nećete napraviti nered u kuhinji. (24sata.hr)