Petak, 27. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pozitivni učinci: Šta bi se moglo dogoditi ako svojoj bebi počnete davati čvrstu hranu umjesto pirea?

Preuzmite sliku

 

Odbijanje vođeno bebom (BLW) je pristup koji ohrabruje uvođenje čvrste hrane bebama tako što im se pušta da se same hrane, počevši od oko 6 mjeseci starosti, piše The Sun.

Umjesto da bebama dajete pire, nudite im sigurnu verziju porodičnog obroka, koji mogu uzeti i jesti svojim tempom. Ovaj pristup nudi niz prednosti, kao što je poticanje zdravijeg ponašanja u ishrani i razvoj finih motoričkih vještina. Osim toga, može biti ugodnije za bebe i roditelje, prenosi Tuzlanski.ba.

Ako planirate da koristite ovaj pristup sa svojom bebom, savjetuje se da se prvo posavjetujete sa svojim ljekarom.

Može ih zaštititi od debljanja kasnije u životu

Sa ovim pristupom, bebe su mnogo više uključene u proces jedenja i mogu zgrabiti hranu i donijeti je ustima svojim tempom. Na taj način imaju više slobode da prestanu jesti kada su siti, čime se smanjuje rizik od svjesnog ili podsvjesnog prejedanja u poređenju sa bebama koje se hrane kašikom.

Prema jednoj studiji, 11% beba u kontrolisanoj grupi koje su hranjene na kašičicu kategorisano je kao gojazno u poređenju sa 1% grupe koja je odbijena korišćenjem BLW pristupa.

 • Može smanjiti izbirljivu ishranu

  Koristeći BLW metodu, više tekstura i ukusa se upoznaje bebi u ranoj fazi života. Ovo može smanjiti bebinu nervozu oko hrane i može postati prihvatljivije za širi izbor hrane, okusa i tekstura.

  Bebe koje rano istražuju različite vrste hrane mogu postati avanturistički nastrojene, što znači da će vjerovatnije jesti i probati novi, širi raspon hrane kako odrastaju.

  Može pomoći bebama da steknu zdrave prehrambene navike

  Budući da bebe imaju više slobode da biraju koliko žele da jedu, BLW pristup bi mogao da proizvede zdravije jede u poređenju sa bebama koje su hranjene kašikom. Kako su bebe aktivni učesnici u procesu hranjenja, često se tvrdi da BLW potiče zdrave prehrambene navike kasnije u životu beba.

  Prema nekim istraživanjima, bebe u dobi od 18-24 mjeseca koje su odviknute od odbijanja koristeći BLW pristup bile su svjesnije svoje gladi i bolje su prepoznale osjećaj sitosti. Kao rezultat, ovo može pomoći u razvoju dobrih prehrambenih navika zasnovanih na gladi, a ne na vanjskim podražajima, što će im koristiti tokom cijelog života.

 • U drugoj studiji, djeca su odvikavana korištenjem ovog pristupa jer je manja vjerovatnoća da će djeca predškolskog uzrasta poželjeti slatkiše od djece koja su odvikavana koristeći pristup hranjenju pireom.

  Pomaže im da razviju fine motoričke sposobnosti

  Ovaj pristup omogućava bebama da vježbaju hvatanje komada hrane palcem i kažiprstom i vježbaju koordinaciju oko-ruka, što im može pomoći u razvoju finih motoričkih vještina. Također, bebe koje se hrane čvrstom hranom mogu naučiti kako da gutaju i žvaću brže od beba koje se hrane kašikom.

  To može biti manje stresno za roditelje i ugodnije za bebe

  BLW pristup može smanjiti pritisak na roditelje jer oni jednostavno mogu napraviti BLW-prikladnu verziju porodičnih obroka za svoje mališane. Bebe tada mogu da izaberu šta i koliko žele da jedu iz raznih vrsta ispred sebe, što ih može učiniti da više uživaju u hrani i procesu hranjenja.

 • Također, obroci mogu postati društvena prilika jer roditelji i djeca mogu jesti istu stvar u isto vrijeme. Bebe se mogu osjećati uključenije u cijeli proces i pokušat će kopirati i oponašati ponašanje svojih roditelja.

  Neka istraživanja su takođe pokazala da su majke koje praktikuju BLW bile manje anksiozne tokom perioda odvikavanja.

  Kako to učiniti bezbjedno?

  Pobrinite se da vaša beba sjedi uspravno i okrenuta prema vama dok jede.

  Ne ostavljajte bebu samu dok jede.

  Dozvolite svom djetetu da uhvati hranu i donese je ka ustima samo i svojim tempom kako bi kontrolisalo količinu hrane koju uzima.

  Budite sigurni da se hrana koju im dajete lako zgnječi kada se pritisne između usana ili prstiju.

  Hranu treba rezati na dugački oblik kako bi je beba mogla lako podići i držati u ruci.

  Izbjegavajte hranu koja je previše ljepljiva, okruglog oblika ili se lako može razbiti u mrvice.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,