Ponedjeljak, 20. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Pozitivan stav produljuje život ?

Preuzmite sliku

Nedavna studija objavljena u Nurses’ Health (sestrinski glasnik) i provedena na uzorku od 70 021 žena pokazala je da optimistični ljudi kasnije umiru od onih čije su glave pune negativnih misli, prenose mediji.

Fotografija 90-godišnje gospođe na stranici ‘Humans of New York’ je oduševila sljedbenike, kako odličnim outfitom, tako i savjetima za dug i sretan život.

“Imam 90 godina, ali osjećam se kao da imam 50”, izjavila je gospođa u bijelom, koja živi u Moskvi.

“Nikad se ne žalim. Uvijek kažem ljudima – kreni od onoga što imaš, a ne što želiš. Jednostavno sam sretna što sam živa”, objasnila je starica.

Tvrdi kako dobru liniju održava plesom i vrućim spojevima.

“Svaki dan plešem dva sata i imam dečka koji se zove Alexander. Razmjenjujemo knjige. Čak ni ne znam koliko godina ima godina”, izjavila je 90-godišnja gospođa.

Također je poručila kako je važno pratiti zbivanja u svijetu i “oštriti” mozak knjigama.

Neke međutim bakice smatraju da su dogurale do stote izbjegavanjem braka i muškaraca, a drugi tajnu dugovječnosti povezuju s časicom alkohola dnevno.

Japanski stručnjaci pak tvrde kako je tajna dugovječnosti u jednom obroku dnevno i to po mogućnosti večera, dok su genetičari iz Bostona otkrili kod osoba koje su prešle stotu rijetke inačice kromosoma 4 i 7 koje su, osim s dugovječnošću, povezane i s manjim rizikom od srčanih bolesti i Alzheimera.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,