Utorak, 31. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Povrede i neugodnosti koje dobijamo korištenjem mobilnih telefona, evo kako ih spriječiti

Preuzmite sliku

Pametni telefoni su praktično postali produžetak naših ruku. Iako nam se mobiteli mogu činiti vrlo zgodnima, suočavamo se s problemom ovisnosti, piše Bright Side.

Postoji čak i procjena koja kaže da provodimo jedan čitav dan u sedmici na svojim telefonima. Ova ovisnost se čak može prevesti u stvarne ozljede, prenosi Tuzlanski.ba.

1. Držanje tijela

Poznat i pod nazivom „iHunch“ i „Text neck“, iPosture je izraz za položaj u koji smo se postavili kada koristimo pametne telefone i laptope. Budući da smo pogrbljeni i da su nam vratovi savijeni prema naprijed, to uzrokuje bol u vratu i čak može rezultirati slabošću mišića.

Kako to spriječiti? Izbjegavajte pogrbljenost, istezanje i pobrinite se da elektronski uređaji budu u razini očiju.

 • 2. Iskrivljen mali prst

  Ako ste primijetili da vaš mali prst dominantne ruke izgleda pomalo … iskrivljeno, ovo će vam možda biti malo čudno. Iako se ovo stanje smatra privremenim i čak prirodnim, još uvijek postoje negativni aspekti koji bi vam se mogli dogoditi. Držanje telefona u jednom položaju može dovesti do naprezanja ruku i prstiju, pa čak i do oštećenja živaca.

  Da biste to spriječili, svakodnevno vježbajte ruke, stežući ih u šaku i istežući prste.

  3. Lakat mobitela

  „Lakat mobitela“ ili „tehnička ruka“ nemedicinski su izrazi za „sindrom karpalnog kanala“. Simptomi uključuju osjećaj trnjenja i utrnulosti kažiprsta, srednjeg i palca ako vam je lakat savijen iznad 90 °. Da biste to izbjegli, smanjite vrijeme upotrebe telefona, promijenite položaj i ispružite ruke i ruke.

 • 4. Tekst kandža

  Ako osjetite grčeve na prstima i bolove u mišićima, možda imate stanje pod nazivom “tekst kandža“. Da biste spriječili da vam se dogodi sindrom „tekstne kandže“ / kubitalnog tunela, stalno mijenjajte položaj, koristite slušalice kada nekoga zovete i protegnite se.

  5. Šaljete SMS palcem

  “Otisak palca” je upala tetive palca, koja može dovesti do bolova oko zglobova ili osjećaja škljocanja. Ovo stanje obično uzrokuju manji telefoni. Da biste to spriječili, upotrijebite dodatak kako biste oslobodili napetost malog prsta dok držite telefon i izbjegavajte predugo držanje u vertikalnom položaju.

 • 6. Sindrom računarskog vida

  Za nas koji svakodnevno radimo s računarima i telefonima, postoji mogućnost iscrpljenosti očiju, glavobolje, suhoće očiju i zamagljenog vida, jer digitalni zaslon zahtjeva veliku vizualnu potražnju. Ovo se stanje naziva Computer Vision Syndrome (CVS). Da biste spriječili simptome, dobra alternativa može biti upotreba posebnih sočiva za naočale ili kontaktne leće i prilagođavanje radnog mjesta prema vašim potrebama.

  7. Opekotine

  Ovo je jedna od zabrinjavajućih praksi ove liste. Spavanje s telefonom ispod jastuka ili tokom punjenja nudi mogućnost eksplozije, koja može prouzrokovati opekotine. Ako imate tu naviku, obavezno prestanite kako biste izbjegli ovu opasnost. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,