Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Poučna priča za sve one koji se lako naljute i vrijeđaju druge

Preuzmite sliku

Pitao jednom učenik učitelja: “Tako si mudar, uvijek dobro raspoložen, nikada se ne ljutiš. Pomozi mi da i ja postanem takav.”

Učitelj je pristao i zamolio učenika da donese krompir i jednu vreću.

“Kada se na nekoga naljutiš i uvrijediš se”, reče učitelj, “uzmi jedan krompir pa na njemu napiši ime čovjeka s kojim si se posvađao, a onda stavi krompir u vreću.”

“I to je sve?”, upita učenik iznenađeno.

“Ne”, odgovori učitelj, “potrebno je da uvijek sa sobom nosiš tu vreću i svaki put kada se osjetiš uvrijeđeno stavi u nju krompir.”

Učenik je pristao, prenosi aoaznjanja.. Prošlo je neko vrijeme. Vreća se punila krompirima i postala poprilično teška. Bilo je vrlo nezgodno stalno ju nositi sa sobom. Uz to, krompiri su se počeli kvariti. Neki su istrulili i širili neprijatan miris.

Učenik je došao kod učitelja i rekao:

“Nemoguće je ovo nositi sa sobom. Vreća je preteška, a krompir se pokvario.”

Učitelj je odgovorio:

“To isto se događa i u tvojoj duši. Kada se na nekoga naljutiš, uvrijediš, u tvojoj duši se stvara težak teret iako ga odmah ne primjećuješ. Zatim teret postaje sve veći. Postupci se pretvaraju u navike, a navike u karakter koji rađa poroke koji zaudaraju. I lako bi zaboravili na taj teret da ne postane suviše težak da ga stalno nosimo sa sobom. Dao sam ti mogućnost da sa strane promatraš cijeli taj proces. Svaki put kada se odlučiš posvađati, uvrijediti ili nekome nanijeti uvredu razmisli je li ti taj teret potreban.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,