Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Poučen iskustvom: “Stručnjak za trovanje” otkriva koju hranu nikada ne jede

Preuzmite sliku

Bill Marler radi više od 20 godina kao advokat na tužbama vezanim za trovanje, gdje su mu klijenti bili i velika imena prehrambene industrije. “Stručnjak za trovanje” otkriva kojih šest namirnica više ne jede, poučen dragocjenim iskustvom u sudnici.

Marler je do sada osvojio za svoje klijente preko 600 miliona dolara u tužbama zbog trovanja hrane, i ima dobre argumente zašto više neke vrste namirnica neće jesti – koliko god bile reklamirane kao zdrave ili sigurne za konzumiranje.

1. Ostrige

Marler, koji mora da bude upućen u najnovije studije koje se tiču sigurnosti hrane, kaže da je u posljednjih pet godina drastično porastao broj trovanja vezanih za morske plodove, konkretno ostrige koje se jedu sirove. Kako kaže, krivac za to su okeani koji su sve topliji. Kako se globalno vode zagrijavaju, sve više se razvijaju mikroorganizmi koji na kraju završavaju u sirovim ostrigama, i na meniju u ekskluzivnim restoranima.

 • 2. Povrće i voće koje je “oprano”

  Kako kaže poznati advokat, voće i povrće koje je oprano i zapakovano i tako “spremno za konzumiranje” zvuči veoma zgodno, ali on ga izbjegava. Što više učesnika u procesu spremanja i pakovanja hrane, to više šanse za kontaminaciju, smatra Marler.

  3. Klice

  Prema njegovim podacima, u posljednje dvije decenije dokumentovano je više od 30 bakterijskih infekcija zbog klica, uglavnom salmonelom i ešerihijom koli.

  “Bilo je previše slučajeva trovanja da bi se zanemarila opasnost od klica kao izvora kontaminacije. To je hrana koju ja jednostavno uopšte ne jedem”, kaže Marler.

 • 4. Sirovo meso

  Marler kaže da svako meso koje je “krvavije” od srednje pečenog ne dolazi u obzir. Prema stručnjacima, meso mora “pošteno” termički da se obradi da biste bili sigurni da ste eliminisali bakterije koje mogu da izazovu trovanje salmonelom ili ešerihijom koli.

  5. Sirova jaja

  Šanse da se otrujete od sirovih jaja su nešto manje danas nego prije nekoliko decenija, ali Marler kaže da nema potrebe rizikovati. Opasnost od trovanja i dalje postoji ako je jaje nedovoljno kuhano ili sirovo.

  6. Sirovo mlijeko i sokovi

  Novi trend među ljubiteljima zdrave ishrane su sokovi i mlijeko koji su “sirovi”, odnosno nisu pasterizovani. Navodno, takva hrana je bogatija mineralima i vitaminima. Marler ipak smatra da sama pasterizacija nije opasna, dok sirovi sokovi mogu da budu – lako mogu da sadrže viruse, parazite i bakterije.

  “Ništa nije vrijedno toga da se zanemari rizik konzumiranja sirovih proizvoda koji nisu pasterizovani”, kaže on. (N1)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,