Četvrtak, 28. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Potrebno vam je svega 23 minute: Jutarnji ritual koji će vam promijeniti dan

Preuzmite sliku

Ukoliko ste sposobni da u sadašnjosti podignete nivo pozitivnosti vaš mozak će biti u takozvanoj ’sretnoj prednost’ za buduće vrijeme. Mozak ima drastično bolje performanse kada ste u pozitivnoj energiji nego kada ste u negativnom, neutralnom ili stresnom razmišljanju. Vaša inteligencija raste srazmjerno rastu vaših energetskih nivoa.

Dakle, pozitivniji um vam daje kompetitivnu prednost na poslu. Kako je objavio Inc. mozak u tom režimu može biti produktivniji za čak 31 procenat.

Postavlja se pitanje da li postoji mogućnost da cio dan pretvorite u ’sretnu prednost’. Postoji, i to jednostavnom jutarnjom rutinom koja će vam oduzeti samo 23 minute. Ovo treba da postane navika svakog profesionalca koji je stalno u žurbi i poslu. Evo kako da primijenite ovu tehniku:

Zapišite tri izjave zahvalnosti

Za koje tri nove stvari ste zahvalni? Zapisujte ih svako jutro i, kako biste vidjeli efekat koji će se dugoročno odraziti, činite to makar 21 dan zaredom. Ova vježba je važna jer vas uči da skenirate i upijate pozitivne stvari umjesto negativnih. Toliko da to na kraju postaje nesvjesno. Ovo je najbrži način da se naučite optimizmu. Značajan boljitak biće osjetan čak i šest mjeseci kasnije.

Predviđeno vrijeme: 2 minute.

Vodite dnevnik jednog iskustva svako jutro

Do detalja opišite jedno pozitivno iskustvo koje ste imali u poslednjih 24 sata. Možete po tezama da popišete sve detalje. Ovo je važno jer ponavljate pozitivno osjećanje kako biste uvidjeli koliko je ono zapravo važno. Naučnici naznačavaju veliki značaj ovakve rutine jer mozak ne zna da napravi razliku između vizualizacije i stvarnog iskustva. Zapravo tako samo duplirate osjećanja. Ukoliko ovo radite 21 dan zaredom mozak se reprogramira na ovu putanju koja postaje sastavni dio vašeg života. Medicina nam govori nešto još važnije.Pacijenti koji su patili od hroničnih bolova liječeni su na ovaj način, a čak 50 posto njih je ostavilo lijekove nakon šest sedmica.

Predviđeno vrijeme: 2 minute.

Pokažite dobrotu kroz poruku ili mail

Ovo je najvažnija stavka rutine. Napišite pozitivnu poruku zahvaljujući ili poklanjajući pažnju nekome. Neka svakoga dana bude druga osoba. Nauka pokazuje da ljudi koji ovo praktikuju kasnije postaju lideri visokorazvijenih društvenih vještina i jakih veza. A to najbolje obezbjeđuje dugoročnu sreću.

Predviđeno vrijeme: 2 minute.

Vježbajte

Čak i ukoliko ne volite da trenirate imajte jutarnju aktivnost. Igrajte uz brzu muziku, preskačite konopac, vrtite hulahop, prošetajte psa ili uradite nešto u bašti ako je imate. Treba da vježbate kako biste svom mozgu pokazali da je vaše delanje važno i kako bi vam tijelo procirkulisalo i pokrenulo kreativne procese. Ovo će se odražavati na vaš cio dan.

Predviđeno vrijeme: 15 minuta.

Meditirajte

Dišite i koncentrišite se na udisaje i izdisaje dvije minute. To omogućava vašem umu da se koncentriše na jednu stvar i na sadašnji trenutak. Meditacija povećava nivo sreće i smanjuje nivo stresa. Zaposleni u Googleu često primjenjuju ovu praksu i donosi im uspjeh.

Predviđeno vrijeme: 2 minute. (bizlife.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,