Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Postoji li kod roditelja razlika između prvog i drugog djeteta?

Preuzmite sliku

Svoju djecu, bez obzira koliko ih imaju, roditelji kažu da vole jednako. No, ipak su se složili da u nekim životnim elementima postoje razlike između prvog i drugog djeteta. Evo koje su istaknuli:

Slavlje

Prvo dijete je uvijek doživljaj. Obitelj je brižna, slave majku kao kraljicu i kao da niti jedna žena prije nje nije rodila. Dolaze brojni darovi prije i nakon rođenja. Kada žena krene u rađaonicu, čitava svita se sjati u bolnicu, a ostali napeto čekaju pokraj mobitela. Idućih dva tjedna nakon izlaska iz bolnice ne mora brinuti o ručku jer svi žele kuhati za novopečenu mamu.

Iduće dijete: Hm, gdje su svi nestali?

Obilježavanje važnih događaja

Prvo dijete: Fotografiranje započinje prije djetetova rođenja, još prije nego trudnički trbuh uopće dođe do izražaja. Prve dvije godine djetetova života zabilježene su na dnevnoj bazi.

Iduće dijete: Sve slike tijekom trudnoće nastale su slučajno, a namjerno je obilježen sam i z bolnice. Kada slikate slike s drugim djetetom, ono se niti ne vidi na slici jer je u kolicima. Kao da je i dalje samo vas troje, piše aura.ba.

Bolesti

Prvo dijete: Cijelu prvu godinu svoga života nije bilo šmrkavo.

Iduće dijete: Zahvaljujući starijem bratu ili sestri koji su sada u vrtiću, ovom djetetu je nos  počeo curiti prve sedmicea života.

Organiziranje vremena

Prvo dijete: Nije bilo nikakvih obaveza osim brige o bebi. Sve je bilo podređeno njoj i njezinim svetim trenucima poznatijima kao spavanje, koje ništa i nitko nije smio omesti. Nisu se radili nikakvi dugoročni planovi i uvijek je postojala mogućnost otkazivanja zbog bebe.

Iduće dijete: Ne možete vjerovati da ste brigu za jedno dijete smatrali brigom. Iako se spavanci i dalje poštuju, nekako smatrate kako niste u stanju omogućiti da se svijet prestane okretati baš u onom trenutku kada vaša beba poželi zaspati. Kada kažete svijet, mislite na starije dijete.

Brižnost

Prvo dijete: Kada bi dijete po noći zaplakalo roditelji bi trčali kao ludi kako bi vidjeli što je bebi.Iduće dijete: Kada bi dijete po noći zaplakalo, roditelji bi trčali kao ludi da beba ne bi plačem probudila svoju sestru.

Čistoća

Prvo dijete: Bebi se mijenjao kompletan outfit ako bi na njemu bila samo jedna točkica.

Iduće dijete: Bljuvotinu, šmrklje i nečistoću uklanjate vlastitim prstima ili nekim čistim komadom tkanine s ostatka odjeće koje dijete tog trenutka ima na sebi. Vlažne maramice računaju se kao i pranje u perilici. Primjenjuje se metoda čišćenja koja je najbrža i koja je u danom trenutku na raspolaganju.

Razvoj

Prvo dijete: Svaki napredak se pomno prati, potiče se motorika, sitna, gruba. Svaki djetetov uspjeh se pohvaljuje i dočekuje s oduševljenjem.

Iduće dijete: Sve će doći u svoje vrijeme. I bolje da beba što kasnije postane mobilna jer teško je trčati za dvoje djece u pokretu!

Sigurnost

Prvo dijete: Svi oštri uglovi, ladice, vrata i utičnice su brižno osigurane kako bi se dijete zaštitilo od opasnosti koje vrebaju u kući.

Iduće dijete: Kako itko može pomisliti da je kuća opasna?! Trogodišnji brat je prava i to hodajuća opasnost!

Privrženost

Prvo dijete: Želite ga stalno držati, to je mali djelić vas samih. Njezino spavanje na vama pravo je blaženstvo u kojem želite stalno uživati.

Iduće dijete: Želite ga stalno držati jer je to možda vaše posljednje dijete. No, rijetko spava na vama jer mu starija sestra to nikako ne dopušta.

Produktivnost

Prvo dijete: Obitelj je zajedno obavljala sve poslove i zadatke tijekom vikenda. Činilo vam se kao da imate sve vrijeme ovoga svijeta. Izleti, putovanja, želite da vaše dijete sve vidi i u svemu uživa.

Iduće dijete: Zadatke obavljate sami tijekom tjedna jer su vikendi postali nekako kaotični i više ništa ne stignete napraviti. Ako negdje krenete zajedno, na kraju se uvijek razdvojite. Muž trči za starijim djetetom na wc u kafić dok vi dojite, muž pliva sa starijim djetetom dok vi dojite, muž i starije dijete se sanjkaju dok vi dojite…

Organizacija

Prvo dijete: Kuća je zatrpana dječjim igračkama i opremom. Sretni ste kad dijete preraste sve one divovske “igračke” kao što su baby gym, stolica, didaktički stolići…

Iduće dijete: Tko  ustvari treba sve te didaktičke gluposti? Ili barem ono što je od njih ostalo…

Koristi:

Prvo dijete: Koristi svu vašu pažnju, što je sreća jer uglavnom nemate pojma što radite.

Iduće dijete: Koristi vaš iskustvo što je sreća jer većinu vremena provodite objašnjavajući starijoj sestri da joj ne možete više posvećivati toliko vremena.

Životni utjecaj

Prvo dijete: Šok roditeljstva ponekad je strašan, kao i činjenica da jednom kad ste tamo prepušteni ste sebi i nema povratka.

Iduće dijete: Sve to puta dva.

Ljubav

Prvo dijete: Donijeli ste najsnažniji osjećaj ljubavi u svoj život po prvi put.

Iduće dijete: Donijeli ste najsnažniji osjećaj ljubavi u svoj život prvi put, opet. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,