Četvrtak, 24. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Postoje žene koje ne osjećaju nikakve bolove tokom poroda: Evo o čemu se radi…

Naučnici tvrde da su pronašli rijetki gen koji je povezan s visokim pragom bola.

Naučnici s Cambridge Univerziteta otkrili su u journalu Cell da su pronašli rijedak gen koji nekim ženama, tačnije jednoj od sto omogućuje da ne osjete nikakvu bol tokom poroda.

Dr. Ewan St. John Smith, jedan od autora istraživanja rekao je: “Gen koji smo pronašli kod žena koje osjećaju manju ili gotovo nikakvu bol pri porodu zapravo je ‘defekt’ koji utiče na živce, nešto kao prirodna epiduralna. Da bi se živci za bol ‘uključili’ potrebna je ogromna, jaka, snažna bol, odnosno trudovi.”

Još jedan od autora istraživanja, dr. Michael Lee rekao je kako su proučavali grupu žena koje su rađale prvo dijete, a nisu tražile nikakvo olakšanje za bolove. Imale su veću toleranciju na toplinu, hladnoću i pritisak, prenosi Večernji list. “Stvarno je neobično kada žene ne traže nikakvo olakšanje, malo kisika, epiduralnu ili nešto dok rađaju, pogotovo prvi put. Bilo je očito da ova skupina žena ima veći prag bola.”

Tim je otkrio genetski kod, KCNG4 koji služi kao, kako opisuju, ‘vrata’ i kontroliše signale koji se šalju u mozak vezano za bol. Potrebna je jaka bol kako bi se ta ‘vrata’ otvorila i kako bi žena onda bol i osjetila, a ona koja se osjeti pri porodu nije dovoljno jaka za to. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,