Petak, 23. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Postoje i dobre strane: Sedam dragocjenih stvari koje dijete razvedenih roditelja može naučiti i doživjeti

Preuzmite sliku

Mnogi od nas pretpostavljaju da razvod može uvesti samo haos i bol u djetetov život, ali to nije istina, piše Bright Side.

To je zato što više ljudi ima tendenciju da govori o negativnim efektima koji se pojave nakon razvoda. Razumijevanje i prihvatanje pozitivne strane razvoda pomoći će porodici da prođe kroz turbulencije i prilagodi se, a djeca mogu steći prednosti iz cijele situacije, prenosi Tuzlanski.ba.

Želimo vam pokazati drugačiju, pomalo zapostavljenu stranu roditelja koji se razdvajaju, a djeci donose dobre strane.

1. Neće osjećati pritisak da se bave problemima svojih roditelja

Nakon što se djeca oslobode stresnog okruženja, počet će uočavati ogromne emocionalne i psihološke koristi. Da, nastupiće vrijeme kada će propustiti da vide oba roditelja zajedno, ali na kraju će se oni osjećati sretnijima.

 • Dijete se neće baviti problemima koje imaju odrasli. Nakon razvoda, roditelji bi trebali pokušati da stave iza sebe prošle probleme i da se slažu zbog djece. Na taj će način djeca naučiti da odnosi ne propadnu u potpunosti i postoje načini da se stvari rješe na pozitivniji način.

  2. Prekidi mogu učiniti djecu odgovornijom

  To važi za stariju djecu, pogotovo ako imaju braću i sestre. U ovoj situaciji dijete će imati zaštitni stav prema mlađim sestrama i braćom. Oni će biti saosjećajni, pazeći da mališani rade dobro i odrastaju sa snagom i zrelošću izvan svojih godina. To više utiče na djevojčice, jer prozivanje da njihov tata i mama više nisu zajedno postaje im znak da počnu biti odgovorniji.

 • 3. Vaše dijete će znati značenje zdrave veze

  Trebali bi se boriti i dati sve od sebe da prođete teška vremena u svojoj vezi. Ali poenta je ovdje da vidite kada je vrijeme da prestanete ulagati svoje vrijeme u to. To znači da ne biste trebali patiti kada stvari ne idu ispravnim putem. Vaše će dijete to vidjeti na vašem primjeru i shvatit će da je loše biti u nezdravom, nesretnom braku.

  4. Imat će bolji osjećaj empatije

  Ne može se sigurno reći kada će dijete razviti empatiju, za svakog je drugačije. Međutim, promjena u porodici može djecu učiniti saosjećajnim oko tuđih problema, što može igrati važnu ulogu u empatiji. Oni će bolje razumjeti život pa će tolerancija i briga postati dio njihove prirode.

 • 5. Dijete će postati bolje u druženju

  Kad dijete počne živjeti u 2 različita domaćinstva, dobiju priliku da steknu bolje komunikacijske vještine. Dijete će vidjeti kako roditelji komuniciraju kroz razvod. Ovo iskustvo će naučiti dijete kako da bude bolje u razgovoru i izražavanju riječima, čak i ako postoje problemi. Međutim, da bi dijete moglo naučiti sve to, roditelji trebaju imati dobru komunikaciju.

  6. Djeca će postati jača i uspješnija

  75% do 80% djece razvedenih roditelja postat će odrasli koji se lako mogu prilagoditi u mnogim različitim situacijama. Imat će veće šanse da postignu ciljeve u karijeri i obrazovanju, kao i da razviju sposobnost za izgradnju jačih i bližih odnosa.

  7. Dijeljeno starateljstvo pružiće vašem djetetu kvalitetnije vrijeme sa oba roditelja

 • Obično u bračnom životu jedan od roditelja preuzima više odgovornosti u pogledu djece i kuće. Međutim, nakon raskida, svaki roditelj će se moći potpuno usmjeriti na dijete. Ovo će djetetu pružiti priliku da bolje upozna svoje mame i tate i zabavi se sa svakim od njih. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,