Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Postanite ljenija mama, to je dobro za vaše dijete

Preuzmite sliku

Napravite pauzu baš svaki put kad vas dijete zatreba.

Umjesto da letite na svaki djetetov mig, vi baš tada stanite i ne reagirajte. To će vašem djetetu jako dobro doći.

Kako? Tako će vaše dijete prije naučiti iznijeti vlastite odgovore, a to je jedan od najvećih darova koje im možete dati.

Sjetite se samo da je glavna uloga roditelja pomoći djetetu odrasti u zrelu osobu tako što će ih od ranih dana učiti vještinama koje su im potrebne da bi što prije stekli samostalnost i stali na svoje noge kao kompletne osobe.

I zato uzmite pauzu kad god vas dijete zatreba, savjeuje nam mama Sarah.

1. Ne budite vitez na bijelom konju

Ako se dijete muči, primjerice s otvaranjem paketa, nemojte odmah uskakati u pomoć. Pustite dijete da pokuša samo. Neka ga vrti i okreće kako bi samo shvatilo kako čega otvoriti, a ako pokušaji prerastu u frustraciju tad se upletite, ali ne rukama, nego s nekoliko prijedloga koje bi dijete trebali uputiti da još malo razmisli kako će si pomoći. Lakše je, naravno, napraviti to umjesto djeteta, no zato se i kaže da je uloga roditelja često teška i puna iskušenja, a ovo je jedno od njih.

2. Navedite ih pričom, a onda ostavite i promatrajte

Kao i u prvom slučaju, kad se dijete muči s nečim, isti primjer djetetu možemo pružiti u raznim drugim situacijama. Primjerice, tokom sukoba s prijateljem, kad je opet dobro pustiti dijete da se izbori samo. Možda njihov način u početku neće biti dobar, ali će učiti na svojim greškama i uz vaše sugestije. Uostalom, ko zna, možda dijete u svakoj situacije nađe neko svoje rješenje, jer, ne zaboravite, djeca jesu i kreativna i inventivna, samo ih se treba pustiti da nauče izraziti svoje ideje.

3. Ne živcirajte se oko jela

Mnogi roditelji čine jednu ogromnu grešku kad je u pitanju jelo. Djeca jedu polako, često se pritom znaju i igrati, ali jedu, dok roditelji tu rutinu stalno pokušavaju dovesti u red poticanjem: “Jesi li jeo; jesi li gotov, moraš sve pojesti da bi dobio desert; je li ti fino; hoćeš li još nešto; hoćeš li piti; trebaš li još jednu kašiku…” A to su sve bespotrebna pitanja kojima ne ometate samo njih u jelu, već od sebe pravite njihovim slugama. Neka svako jede svojim tempom i na svoj način, tako će svi biti sitiji.

4. Ne jurite čim vas zovu

Uloga roditelja je, opet ćemo reći, naučiti dijete vještinama s kojima će postajati neovisniji od vas pa kad vas dijete zatreba, a svako dijete zatreba roditelja na stotinu puta u jednom danu, nemojte skakati odmah. Neka dijete nauči frazu “evo me za kratko, strpi se malo”. A u tom će čekanju dijete možda ipak uspjeti učiniti ono za što je čas ranije zvalo u pomoć.

5. Pustite ih da pokažu osjećaje do kraja

Dječje frustracije nisu loša stvar koju bi roditelj trebao suzbijati u korijenu, zato što se iz frustracije, ako je dozvolite, može izroditi štošta dobrog: dijete na koncu možda uspije riješiti svoj problem ili će se u frustraciji ispucati pa će biti spremnije izložiti svoje emocije i mirnije pričati o svom problemu.

6. Opaki pogled

Znate, ponekad je dovoljno samo pogledati dijete da ono shvati kako čini nešto loše ili nešto što ne smije, pa radije naučite namjestiti “opaki pogled” nego da odmah stanete opominjati i disciplinirati. A ako dijete poželi ignorisati vaš pogled, možete ga i tiho pitati: “šta misliš, što ću ti reći ako nastaviš s tim što radiš?”. Dijete će shvatiti…

7. Pravite se da spavate

Nema roditelja koji ne želi na slobodan dan odspavati malo duže, a često su djeca ta koja im to ne dozvoljavaju. Zašto? Možete se uvijek praviti da spavate, a ako je dijete sad već malo veće i samostalnije, zašto ga ne biste pustili da se ujutro samo izvuče iz kreveta i počne dan na svoj način. To će vam sigurno dati još malo vremena za drijemanje, a djetetu se neće dogoditi baš ništa.

8. I to je zabava!

Kad porodica ide na put s malom djecom, obično se oboruža igračkama kojima će se dijete zabavljati na putu, smatrajući da su upravo oni zaduženi da se dijete zabavlja i ne dosađuje dok putuje, iako će roditelj sam na tom putovanju većinu vremena provesti gledajući kroz prozor. Zašto to onda ne bi mogla biti i njihova zabava?

9. Kakve aktivnosti?

Današnja djeca obično već s pet godina kreću na svoje prve aktivnosti, u dobi kad se praktički počinju učiti lijepo igrati, što znači da im zbog aktivnosti i organizirane zabave često nedostaje upravo to vrijeme samostalnog igranja, vani s prijateljima, gdje bi djeca trebala pronalaziti svoje načine igre i svoju zabavu u slobodnim aktivnostima.

Zato uzmite pauzu i od svega organiziovanog, jer će djeci dobro doći da svoje slobodno vrijeme organizuju po svom. Bez vaše intervencije. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,