Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Poslušajte pjesmu za koju naučnici tvrde da smanjuje stres za 65%

Preuzmite sliku

Puna vam je kapa svega i više ne možete da izdržite? Riječ je o brnout sindromu koji izaziva razne emocionalne i fizičke simptome poput umora, iscrpljenosti, glavobolje, manjka samopouzdanja, gubitka apetita, poteškoća s koncentracijom…

Obično ga uzrokuje kontinuirano obavljanje posla u nerealno kratkim rokovima, što stvara velik pritisak organizmu.

Srećom, danas postoji mnogo tehnika otklanjanja i smanjivanja stresa, a neuronaučnici iz Velike Britanije definisali su melodije koje upravo pomažu u opuštanju.

Melem za dušu i psihu

Osim što popravlja raspoloženje, muzika i te kako utiče na naše zdravlje. Mnogi su ljekari, ali i terapeuti, prepoznali njen pozitivan efekat, pa je tako već neko vrijeme koriste kao jedan od oblika liječenja kod raznih bolesti, poput depresije, PTSP-a, Alzheimerove bolesti, ali i kod poremećaja spavanja.

 • U istraživanju Mindlab Internationala, dr David Lewis-Hodgson otkrio je pjesmu koja je nevjerovatno opuštajuće uticala na ispitanike. Naime, učesnicima su bile podijeljene zahtjevne zagonetke koje su morali riješiti u što kraćem roku. S obzirom na to da im je takav zadatak uzrokovao određenu razinu stresa, ispitanicima su bile puštane različite pjesme kako bi se opustili. Istraživači su senzorima mjerili moždane aktivnosti, krvni pritisak, otkucaje srca i brzinu disanja ispitanika, a jedna je pjesma imala poseban uticaj na njihovo ponašanje.

  Marconi Union – ”Weightless”

  Slušanje ove pjesme rezultovalo je najvećom opuštenošću od bilo koje druge koja je do tada bila testirana, a ishod je bilo nevjerovatno 65-postotno smanjenje ukupne anksioznosti učesnika.

 • Riječ je o pjesmi grupe Marconi Union u saradnji s muzičkim terapeutima. Pažljivo raspoređeni elementi poput ritma i basa pomažu usporiti otkucaje srca, smanjuju pritisak te snižavaju nivo hormona stresa kortizola. Pjesma je ispunjena sanjivim, blagim i umirujućim melodijama, a instrumenti koje ćete čuti su klavir i gitara u kombinaciji s laganim zvukom elektronike kroz zvučne zapise iz prirode.

  Richard Talbot, jedan od izvođača pjesme i član grupe Marconi Union, izjavio je kako je za njega rad na ovom muzičkom projektu bilo fascinantno iskustvo jer je naučio kako i zašto određeni zvukovi utiču na raspoloženje ljudi.

  ”Weightless” traje osam minuta te je dosad poslušana više od 54 miliona puta, a sad se uz nju možete i vi opustiti:

  U slučaju da vam ne pomaže…

  S obzirom na to da su ljudi jedinstvena bića, na svijetu ne postoje univerzalne stvari koje će odgovarati svima. Na primjer, iako je ova pjesma pomogla mnogima, to ne mora značiti da će i vama. Međutim neka vas to ne obeshrabri jer postoji još nekoliko pjesama koje je dr Lewis-Hodgson preporučio.

  Sačuvajte zdravlje uma i tijela te kad se idući put pronađete u stresnoj situaciji, pokušajte se umiriti zvukom ovih pjesama:

  Rue du Soleil (Café Del Mar) – “We Can Fly”

  Mozart – “Canzonetta Sull’aria”

  Adele – “Someone Like You”

  All Saints – “Pure Shores”

  Coldplay – “Strawberry Swing”

  Barcelona – “Please Don’t Go”

  DJ Shah – “Mellomaniac (Chill Out Mix)” (miss7.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,