Četvrtak, 12. Decembra 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Poruka mlade majke: Dragi, to što imamo dijete ne znači da te ne volim…

Određeni događaji u životu kao što su brak i dijete definitivno umiju da promijene perspektivu i ugao gledanja na budućnost.

 Da je znala u šta se upušta, kanadska spisateljica i edukator Tiffani Ostin bi, prije nego što je postala majka, svom mužu u pisanoj formi poručila sljedeće…

Dragi moj,

Želim da znaš da će nam se život drastično promijeniti, kako na bolje tako i na gore. S obzirom da ću se ja ubrzo poroditi, želim da se spremiš na promjene koje će uticati na naše individualne živote, ali i vezu.

Znaj da te volim, iako ti to možda neće izgledati tako u narednih par mjeseci. To što neću imati snage za normalan razgovor neće značiti da mi nije stalo ili da ne želim da te slušam, već da sam previše umorna. Izvini unaprijed što neću moći da ispratim sva dešavanja sa tobom, ali neke vijesti su jednostavno previše uznemiravajuće i tužne za mene već sada, mogu misliti kakva ću biti kad se porodim.

To što imamo dijete ne znači da te ne volim, već da će ovaj mali “vanzemaljac” okupirati svaki moj minut. Nekada će ti se činiti da sam digla ruke od svega i da jedva mogu da održim higijenu u kući, ali bavljenje detetom je mnogo kompleksniji i zahtjevniji posao nego što se ljudima čini.

Ako pobjesnim kad me pitaš: “Draga, šta si radila cio dan?” Znaj da to nije namjerno, već da umjesto mene te riječi izgovara premorena, uplašena i prestravljena osoba kojoj su povjerili nešto najdragocjenije na čuvanje.

Molim te imaj u vidu da si mi sada potrebniji nego ikada. Tvoja podrška mi je sada najbitnija jer u većini slučajeva ni sama ne znam šta radim i da li je to što radim dobro za naše dijete. Molim te ohrabruj me da nastavim dalje, govori mi da mi dobro ide i da sam dobra majka.

Imaj na umu da ćemo oboje željeti da se rastanemo jer ćemo misliti da više nismo potrebni jedno drugome, ali to nije tačno. Naša veza će se svakako promijeniti, ali ukoliko opstanemo vremenom će postati ljepša, bogatija emotivnija. Vremenom ćemo zajedno naučiti kako da uspješno odgajamo dijete i produbljujemo našu vezu, otkrivamo male i velike radosti i zajedno prolazimo kroz teške trenutke. Uspećemo u ovome i ujedno ćemo shvatiti da smo sazreli u bolje i kvalitetnije osobe. A kada se poslije par godina budemo osvrnuli nazad na početke, vidjećemo da se sav naš trud isplatio.

Voli te tvoja,

Tiffani.

Mlada Kanađanka započela je i blog “Dovoljno dobra majka” u kome piše o svom iskustvu daje savjete mladim mamama i hrabri ih u ovom veoma bitnom životnom zadatku. (yumama.com)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,