Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ponašanje koja odaje emocionalno nezrele roditelje

Preuzmite sliku

Emocionalna zrelost znači znati kontrolisati svoje emocije, preuzeti odgovornost za svoje greške i prihvatati tuđa stajališta. Nažalost, odrasle osobe nisu uvijek emocionalno zrele, a to može imati negativne posljedice na njihovu djecu.

Bright Side otkriva kako izgledaju emocionalno nezreli roditelji.

1. Znaju se pobrinuti samo za fizičke potrebe djeteta

Emocionalno nezreli roditelji mogu biti izvrsni u osiguravanju zadovoljenja osnovnih potreba njihove djece. Mogu im osigurati hranu, dom i obrazovanje i brinuti o njima kad su bolesni, ali nisu baš dobri u pružanju emocionalne podrške. Kad im je dijete zbog nečega zabrinuto ili uzrujano, oni bi mogli odbaciti te osjećaje jer ne mogu razumjeti kako dijete koje je dobro zbrinuto može imati bilo kakvih problema, prenosi index.hr.

2. Ne znaju izraziti osjećaje

Kada je riječ o izražavanju emocija, emocionalno nezrelim roditeljima to nije ugodno. Dijete mora znati da je voljeno, ali takvi roditelji nisu baš dobri u iskazivanju naklonosti. Možda zbog toga što su i sami odgajani tako da o emocijama ne treba razgovarati ili ih dijeliti. Zato kasnije u životu mogu misliti da će se činiti ranjivima ili slabima ako se požele povezati sa svojim djetetom na dubljoj emocionalnoj razini.

3. Ne toleriraju različitosti

Emocionalno nezreli roditelji misle da su oni jedini koji znaju ispravno raditi stvari. Ako imate drugačije mišljenje, ne treba se truditi pronaći sredinu jer oni tuđe stajalište neće prihvatiti.

4. Ponašaju se djetinjasto

Budući da emocionalno nezreli roditelji ne znaju izraziti svoje emocije na zdrav način, možda će im biti teško reći kako se osjećaju. Zbog toga se ponekad ponašaju djetinjasto.

5. Često gube živce

Kad ne znaju izraziti osjećaje, ljudi ih ne znaju ni kontrolisati. Zato emocionalno nezreli roditelji mogu gubiti živce, pa čak i kriviti dijete zbog nečega što ih je uznemirilo.

6. Njihovo ponašanje je nestabilno

Emocionalno nezreli roditelji su često pod utjecajem drugih ili vanjskih faktora. Njihovo raspoloženje može se često mijenjati, kao i način komunikacije s djetetom. Mogu neko vrijeme biti iznimno uključeni u život svog djeteta, a onda odjednom postati nezainteresovani i rezervisani. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje