Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pomaže u sagorijevanju više od 100 dodatnih kalorija dnevno: Ova hrana bi mogla zamijeniti trčanje?

Preuzmite sliku

Ako želite smršati, trebali biste najprije provjeriti šta tačno jedete. Studija objavljena u časopisu Obesity Open Access sugeriše da bi začinjena hrana uskoro mogla zamijeniti svakodnevno trčanje.

U studiji je sudjelovalo 40 muškaraca i žena među kojima su jedni uzimali jednu kapsulu od dva miligrama kapsaicinoida, začina koji se nalazi u čili papričici, a drugi placebo. Kada bi popili tabletu, istraživački tim mjerio je brzinu metabolizma svaki sat tokom tri sata. Podaci su pokazali da su oni koji su uzimali kapsulu kapsaicinoida sagorjeli dnevno 116 kalorija više od ljudi koji su samo progutali placebo, prenosi N1.

Istraživači kažu da je to posljedica “termogenog učinka kapsaicinoida”. Drugim riječima, vaše tijelo stvara toplinu dok probavlja začinjenu hranu i sagorijeva više kalorija.

Ovo nije prva studija koja je proučavala povezanost mršavljenja i začinjene hrane. U studiji koja je provedena na Univerzitetu Purdue i koja je trajala šest sedmica, kajenski papar povećao je temperaturu tijela sudionika, što je u konačnici dovelo i do više izgubljenih kalorija.

No, to nije jedina prednost konzumacije začinjene hrane. Kajenski papar ima mnoštvo zdravstvenih blagodati, poput smanjenja šećera u krvi, jačanja cirkulacije i poboljšanja simptoma psorijaze. Sve to pomaže u suzbijanju rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti i rane smrti, piše The Healthy.

Prema tome, ako želite smršati, možete uključiti začinjenu hranu u svoj jelovnik, ali nemojte pretjerivati. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje