Ponedjeljak, 8. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pokazatelji da u veš mašini koristite previše deterdženta

Preuzmite sliku

Možda ste puno puta posegnuli za rubljem iz mašine, očekujući nešto mekano i nježno, a doživjeli da dohvatite hrpu grube tkanine koja je vrlo kruta i neudobna za nošenje.

Ako je tako, velike su šanse da koristite preveliku količinu deterdženta za veš. On će očistiti prljavštinu i mrlje, no na kraju stvoriti novi problem – ostaci deterdženta koji se nisu dobro isprali dovest će do toga da odjeća bude gruba na dodir i grebe prilikom nošenja.

Štaviše, previše deterdženta dovest će do stvaranja prebogate pjene u perilici, uslijed čega će se komadi rublja ‘zalijepiti’ jedni za druge, pa se tako neće ni oprati dobro.

Koliko deterdženta zapravo treba koristiti? 

Dovoljne su dvije kašike za profesionalnu mašinu koja može primiti oko 12 kilograma veša, odnosno jedna kašika deterdženta za prosječnu mašinu koja prima oko 8 kilograma – piše Wirecutter.

Ako perete na ruke, potrebno ga je još i manje. Istina, količina deterdženta koja je potrebna može se razlikovati od marke do marke, no čak i kada na deklaraciji na stražnjoj strani flaše piše da ga treba staviti više, imajte na umu da tu uputu pišu proizvođači, kojima je cilj da ga potrošite i kupujete više, upozorava Wirecutter.

Stvari mogu biti i gore ako upotrebljavate deterdžent visoke učinkovitosti (HE), koji predstavlja visoko koncentriranu formulu s malo pjene i može se koristiti u tradicionalnim i HE strojevima. Ti su deterdženti najčešće dvostruka koncentracija ‘običnih’, pa ih treba i duplo manje, pogotovo kad uzmete u obzir da nove perilice visoke učinkovitosti koriste i manje vode za pranje rublja od tradicionalnih. Tako se uobičajene količine deterdženta zapravo ne mogu ni otopiti.

Kako skinuti s veša nakupine previše deterdženta? 

Da biste odjeći vratili puni sjaj, morate ukloniti višak deterdženta koji se upio u vlakna. Whirlpool savjetuje namakanje veša u mješavini octa i vode. U dubokom sudoperu ili kadi pomiješajte 1 šoljicu octa u 1 litri vode i  namočite odjeću. Istrljajte vidljive nakupine deterdženta, namačite oko sat vremena, pa stavite u mašinu na ciklus ispiranja odjeće. 

Još jedna metoda proslavila se nedavno na Tik-Toku: Pripremite specifičnu kombinaciju sastojaka – flašu vruće vode, ½ šoljice boraksa, ½ šoljice sode bikarbone i malu količinu deterdženta. Dodajte veš u kadu, namočite ga dobro, pa ostavite četiri sata. Potom iscijedite i stavite odjeću na uobičajeni ciklus pranja. Možda neće učiniti veš jako mekanim, ali će sigurno spriječiti nakupljanje viška deterdženta ili omekšivača u vlaknima. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,