Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pojava koja pogađa sve više ljudi: Šta je “moždana magla” i kako je se riješiti?

Preuzmite sliku

Na moždanu maglu može uticati stres kao i fizičke promjene u vašem tijelu te tako narušiti koncentraciju i pamćenje. Tom mogu biti, primjerice, hormonalne promjene, poput menopauze ili trudnoće.

Nakon vrlo stresne 2020. godine, mogli ste, barem ponekad, doživjeti trenutke u kojima ste se osjećali izuzetno umorno, zbunjeno, zaboravno ili nesposobnima za koncentraciju. Ako vam ovo zvuči poznato, pojava takvog raspoloženja ne znači da ste lijeni, već da možda imate ‘moždanu maglu’. Moždana magla vrlo je stvarna i uobičajena pojava koju opisuje niz navedenih osjećaja i može trajati od nekoliko minuta do nekoliko godina. Iako to samo po sebi nije zdravstveno stanje, može biti znak nekog problema.

Dobra vijest je da postoje stvari koje možete učiniti kako biste u svoj život unijeli mentalnu jasnoću i izborili se protiv moždane magle. U nastavku teksta su tri stručnjaka za mentalno zdravlje objasnili šta je tačno ‘moždana magla’, koji su njezini uzroci i koje tehnike mogu pomoći kod tog stanja, prenosi 24sata.hr.

Šta je moždana magla?

– Moždana magla uobičajeni je pojam koji se koristi za opisivanje osjećaja zaboravljanja, nedostatka fokusa i zbunjenosti – kaže dr. Sanam Hafeez, neuropsihologinja iz New Yorka.

Moždana magla poprilično je česta, ali nije definisana kao zdravstveno stanje, već kao nuspojava zbog nekog drugog osnovnog uzroka ili stanja.

Dr. Hafeez objašnjava da simptomi moždane magle mogu uključivati ​​osjećaj umora, dezorijentisanosti ili rastresenosti; zaboravljanje na zadatak koji vam je pri ruci. Također, može vam biti potrebno više vremena nego obično za izvršavanje zadatka; a tu dolaze i glavobolje, problemi s pamćenjem i nedostatak mentalne jasnoće.

Šta uzrokuje moždanu maglu?

Uzroci su različiti, a neki od najčešćih su anksioznost, nedostatak sna, stres i hormonalne promjene.

Hafeez objašnjava da kada imate anksioznost, ona ometa vašu sposobnost da se usredotočite na ono što se događa u sadašnjem trenutku. Ona kaže da na našu radnu memoriju ‘utiče anksioznost jer se više kognitivne energije posvećuje anksioznosti umjesto radnoj memoriji’. Ukratko, kada ste mentalno iscrpljeni, i vaše pamćenje pati.

Slično tome, kada dovoljno ne spavate, vaša sposobnost stvaranja uspomena je ugrožena.

– Tokom NREM spavanja (spori pokreti oka) mozak filtrira važne uspomene. REM (brzo pomicanje očiju) faza spavanja omogućuje da sjećanja postanu konkretna i igra ulogu u konsolidaciji memorije – kaže dr. Hafeez.

Kad svake noći ne spavate punih šest do osam sati, to utiče na sposobnost vašeg mozga da učvrsti uspomene, što rezultira zaboravom, zbunjenošću i drugim simptomima moždane magle.

Stres također igra važnu ulogu kod moždane magle.

– Povišene vrijednosti kortizola povezane su s lošim kognitivnim funkcionisanjem i oslabljenim pamćenjem, što uzrokuje moždanu maglu – kaže dr. Rashmi Parmar, psihijatrica za odrasle i djecu.

– Istraživanja pokazuju da bi kronični stres mogao potaknuti i povećati amigdalu (središte straha u mozgu), razrijediti prefrontalni korteks koji se koristi tijekom kognitivnog funkcioniranja i oslabiti veze u mozgu koje su odgovorne za pamćenje i kreativnost – dodaje psihijatrica dr. Leela R. Magavi.

Uz negativne uticaje na mentalno zdravlje, na moždanu maglu mogu uticati i fizičke promjene u vašem tijelu. Primjerice, hormonalne promjene, poput menopauze ili trudnoće, te narušiti koncentraciju i pamćenje.

– Razine estrogena doprinose boljem pamćenju, a kada se razina estrogena promijeni, mogu se dogoditi povremeni ‘propusti’ – kaže dr. Hafeez.

Kako se riješiti moždane magle?

Psihijatrica Parmar objašnjava da rješavanje moždane magle ovisi o osnovnim uzrocima i vašem pristupu. Fokusiranje na promjene u načinu života poput uravnotežene, zdrave prehrane (dr. Hafeez preporučuje hranu bogatu omega-3 da bi se povećala mentalna bistrina), dovoljno sna i redovito vježbanje mogu pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju cjelokupnog mentalnog stanja.

Međutim, ako je uzrok vaše moždane magle medicinsko stanje poput tjeskobe, preporučuje se potražiti pomoć psihijatra ili terapeuta. No budući da pronalaženje stručnjaka za mentalno zdravlje nije lako, budite sigurni da postoje neke tehnike koje možete odmah početi raditi kako biste si pomogli.

Aktivnosti poput joge, meditacije i istezanja korisni su alati koji vam mogu pomoći da se sami umirite i prizemljite.

– Meditacija omogućava ljudima s moždanom maglom da steknu jasnoću i iskuse katarzu pažnjom i dahom – kaže dr. Magavi. Jedna od omiljenih tehnika dr. Parmare za pomoć u suzbijanju moždane magle je metoda ‘STOP’ koja u četiri koraka pomaže u promicanju pozornosti.

– To je sjajan način da ublažite stres u sadašnjem trenutku, napunite zalihe energije i kreativnosti, steknete određenu perspektivu o problemu i odredite najbolju moguću akciju koju ćete sljedeće poduzeti – kaže ona.

Sadrži sljedeće korake:

S – Zastanite ili se zaustavite na trenutak bez obzira na to što radili.

T – Udahnite nekoliko puta duboko i pokušajte se fokusirati na sadašnji trenutak.

O – Promatrajte i prepoznajte svoje unutarnje osjećaje, tjelesne senzacije, kao i stvari koje se događaju u vanjskom okruženju oko vas. Pokušajte shvatiti zašto se možda tako osjećate.

P – Nastavite sa svojim zadatkom nakon što ste vratili u sadašnji trenutak, uključujući i znanje koje ste stekli promatrajući sebe.

Dakle, sljedeći put kad osjetite simptome moždane magle, ne zaboravite se pribrati, disati i poduzeti nešto. Meditirajte ili pokušajte sa ‘STOP’ metodom kako biste se vratili u sadašnji trenutak. Međutim, ako se vaša mentalna jasnoća ne poboljšava unatoč vašim pokušajima borbe, dr. Hafeez preporučuje da se obratite ljekaru za daljnja ispitivanja i liječenje, piše Yahoo.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje