Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pogrešni noževi, miješanje riže, pogrešno ulje: Česte greške koje radimo prilikom spremanja hrane, a da ih nismo ni svjesni

Preuzmite sliku

 

 

Jeste li više vješt kuhar ili više nalik osobi koja krivi peć kad stvari krenu po zlu? Ako ste odabrali drugu opciju, trebali biste znati da niste sami. Često, navika, brzina ili čak neki mitovi u koje smo vjerovali kada je u pitanju priprema nečega, čine da vaša jela nisu tako ukusna kao što ste očekivali, piše Bright Side.

Ali budući da mi zaista volimo hranu, htjeli smo vam pružiti ruku pomoći čak i ako znamo da se ponekad kulinarske navike teško mijenjaju. Tako smo došli do liste najčešćih grešaka koje ljudi čine prilikom kuhanja, prenosi Tuzlanski.ba.

1. Pečenje mesa odmah nakon što ga izvadite iz zamrzivača

Vrlo je uobičajeno vidjeti ljude kako vade komad mesa iz zamrzivača i stavljaju ga na vatru, u pećnicu ili na roštilj. Ovo je velika greška, jer će meso, iako se može činiti da je pečeno izvana, biti sirovo iznutra. Meso je poželjno izvaditi iz zamrzivača večer prije nego što ga poželite ispeći. Možete ga staviti u frižider do 24 sata prije pečenja, tako da ima sve vrijeme potrebno za odmrzavanje.

2. Istim nožem režete svu hranu

Varaju se oni koji misle da štede posao koristeći samo jedan nož za pripremu bilo kojeg jela. Korištenje odgovarajućeg noža za svaki rez čini cijeli proces lakšim i bržim. Za rezanje mesa odlučite se za veliki nož; za povrće, voće, pa čak i perad bez kostiju, odlučite se za mali nož; za rezanje hljeba idealan je nazubljeni nož.

  • 3. Miješanje svježe riže

    Ponekad je manje više. Pa, da vide kakva je ili čak da ga probaju, neki ljudi griješe miješajući rižu, ali jedino što postižu je da je ostave još vlažnijom. To je zato što jednostavna činjenica miješanja riže oslobađa škrob, a i zrna se lome.

    Nemojte je miješati tokom kuhanja. S druge strane, trebali biste koristiti pravu količinu vode – općenito jednu šoljicu vode za 1/2 šoljice riže, ovisno o vrsti zrna – i pričekati vrijeme kuhanja bez miješanja, odnosno u prosjeku 15 do 25 minuta za bijelu rižu i oko 45 minuta za smeđu.

    4. Režete meso čim se ispeče

    Osim što začinite meso čim ga izvadimo iz frižidera, još jedna vrlo česta greška je rezanje čim se pečenje završi. Preporučuje se da se ostavi nekoliko minuta da se odmori nakon što ste ga izvadili iz rerne ili skinuli sa vatre jer mu vrućina unutar mesa pomaže da završi pečenje i jamči da je sočno.

  • 5. Upotreba pogrešne vrste ulja

    Nisu sva ulja za kuhanje ista. Neka su savršena za prženje i pirjanje, dok druga poprimaju užegao okus ako se koriste na visokim temperaturama. Čisto maslinovo ulje je tamnije boje i jačeg okusa i idealno je za pripremu umaka i pirjanje na niskim temperaturama. Međutim, nije najbolje koristiti za visoke temperature.

    Biljna ulja, poput suncokretovog ulja, najprikladnija su za prženje i pečenje.

    6. Stavljanje sastojaka u šerpu dok je još hladna

    Još jedna uobičajena greška je stavljanje hrane u posudu dok je još hladna, zbog čega apsorbuje više masti. Idealno je uvijek zagrijati pribor, uliti ulje i, dok se zagrijava, dodati sastojke. Možete sačekati 2-3 minute dok se posuda ne zagrije.

    7. Ne probate hranu tokom pripreme

    Nema ništa loše u probanju hrane dok je spremate, sve dok postoje idealni higijenski uvjeti. Važno je provjeriti je li preljev dobar ili je li meso, tjestenina ili bilo šta što pripremate pečeno i dobre teksture. To vam omogućuje da izbjegnete greške i daje vam vremena da ispravite i popravite svoj recept.

  • 8. Dodavanje ulja (bilo kojeg) u vodu u kojoj ćete kuhati tjesteninu

    Ovo je mit koji treba odmah razbiti. Dodavanje ulja u vodu za tjesteninu ne samo da ne sprječava tijesto da se zalijepi za posudu, već može i učiniti tjesteninu težom, otežavajući ljepljenje umaka. To je zato što se mast ne miješa s vodom.

    9. Prosipate vodu u kojoj se tjestenina kuhala

    Obično bacamo vodu u kojoj se kuhala tjestenina. Ovo je velika greška, jer se ova voda koristi da učini umak konzistentnijim i ukusnijim. Stoga se preporučuje prenijeti ovu tekućinu u posudu i pomiješati je s umakom, koji će postati gušći.

  • 10. Sječenje luka na pogrešan način

    Suze li vam oči samo pomisli na rezanje luka? To se događa kada ga narežemo na kriške, razbijajući tako njegove ćelije i izazivajući ispuštanje plinova koji, u kombinaciji sa suzama, uzrokuju pečenje očiju.

    Srećom, postoji rješenje za to: narežite ga oštrim nožem prateći smjer vlakana luka. To su pruge koje se protežu od korijena do stabljike. Idealno je da ga narežete na trake. To će smanjiti proizvodnju iritirajućih aerosola.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,