Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pogledajte kako klizni zid potpuno transformiše ovaj mali stan (FOTO/VIDEO)

Preuzmite sliku

Iskoristiti svaki centimetar prostora prava je umetnost u današnje vrijeme, što pokazuje ovaj mali stan u centru New Yorka. Dizajneri studija MKCA kreirali su prostran i funkcionalan životni prostor u “samo” 36 kvadratnih metara. Pogledajte i kako.

“Apartman 5:1” najnoviji je stepen evolucije u oblasti mikro stanovanja. Stan se nalazi u zgradi iz 1920. godine, izgrađenoj nadomak Gramercy parka na Manhattanu.

Iako male kvadrature, ovaj stan sadrži sve funkcionalne i prostorne elemente potrebne za život, rad, spavanje, zabavu, uključujući i kuhinju, trpezariju i kupatilo. Sve ove prostorije spakovane su u 36 kvadratnih metara, i to zahvaljujući motorizovanom kliznom zidu.

Pokretni zid nalazi se između dnevne i spavaće sobe, koja zapravo i ne postoji dok se zid ne pomjeri. Kako se zid kreće ka dnevnom boravku, tako se otvara bračni krevet smješten u vertikalnoj pregradi, kao i ormar. Pored kreveta ugrađen je noćni ormarić sa lampom i digitalnim satom.

Kućište za televizor i audio uređaje na kliznom zidu može da se rotira za 180 stepeni pa se, po potrebi, mogu koristiti u obje prostorije.

Tokom dana, spavaća soba gotovo i da se ne primjećuje. Dnevna zona prilagođena je uobičajenim aktivnostima i može se koristiti i za život i rad. Naspram kliznog zida dizajneri su smjestili udobnu sofu, a sa strane police za knjige i radni sto, kao i mini bar.

U produžetku se nalaze trpezarija, predviđena za objedovanje četiri osobe. Kuhinja je svedena, u bijeloj boji, sa vješto skrivenim prostorom za skladištenje namirnica i frižider.

Kupatilo je u potpunosti renovirano i prilagođeno potrebama stanara. U njemu se nalaze i ormarići za odlaganje sredstva za higijenu, peškira, posteljine i veša.

LED rasvjeta postavljena je u cijelom stanu, uključujući i prostor ispod nosećih greda, što mu daje poseban šarm.

Sličan projekat realizovao je i arhitekta Gary Chang. On je napravio 24 stambene jedinice u stanu od 32 kvadratna metra i to u jednom od najgušće naseljenih gradova – Hong Kongu. (kucastil.rs)

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje