Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pogledajte kako izgleda prva ekološka, biorazgradiva 3D kuća

Preuzmite sliku

Revolucionarna 3D štampana kuća u cjelini je izrađena bez ikakvog otpada od jednog materijala koji omogućava izvanrednu ventilaciju i izolaciju. Ova kuća predstavlja budućnost bio gradnje objekata na mediteranskom području, ali i šire, sa sličnim klimatskim uslovima.

Fantastičnu 3D štampanu kuću, pod nazivom Tecla house potpisuju arhitekate iz studija Marija Cucinelle u saradnji sa specijalistima iz WASP-a. Ona predstavlja apsolutnu inovaciju sa različitih aspekata, prije svega zbog toga što je u cjelini izgrađena od sirove zemlje, prenosi KućaStil.

Tecla house projekat predstavljen je svjetskoj javnosti u Italiji, proljeća 2021.

  • Ono presudno što pokazuje Tecla house jeste presjek najsavremenije tehnologije i prirodnih materijala. Usljed toga, predstavljena je u malom mjestu u blizini Ravene kako bi asocirala na imaginarne gradove pisca Itala Kalvina. Tecla house povezuje prošlost i budućnost, duh i materiju, drevno i savremeno.

  • Kuća je stvorena najmodernijom tehnologijom 3D štampe što je timu koji je radio na projektu omogućilo da izgradi 60 kvadrata za samo 200 sati. Tome je doprinjeo i minimalistički pristup materijalima. Tecla house je u cjelini izrađena od jednog materijala – sirove zemlje, čime su izbjegnute brojne komplikacije. Ali ne samo to – ovo je vanserijski primjer projekta bez otpada materijala, upravo zahvaljujući lokalnom tlu kao i činjenici da je ljuska koja stvara okvir kuće potpuno biorazgradiva.

  • Pametna arhitektura nikada ne gubi iz vida uslove podneblja na kojem se određeni projekat gradi. Pa tako sastav iskorištene zemlje za Tecla house potpuno odgovara klimatskim uslovima ovog dijela Evrope, što se reflektuje u balansiranoj toploti, ventilaciji i izolaciji u kući.

  • Sa estetskog aspekta, eksterijer kuće djeluje skladno i minimalistički, a isti stil primijenjen je i u enterijeru. Dominiraju tople, prirodne boje koje naglašavaju vezu sa prirodom i okruženjem.

  • U dnevnom boravku, spavaćoj sobi i kupatilu zastupljen je ugradni namještaj organskih linija, koji odgovara estetici i ostavlja dovoljno slobodnog prostora za život. Ovaj pristup je u potpunom skladu sa 3D tehnologijom koja predstavlja savremeni odgovor na vanredne situacije i rešavanje stambenih kriza širom svijeta, što je i bila namjera arhitekata Mario Cucinella studija. Usljed prethodno navedenog, ovu kuću odlikuje brza izgradnja, maksimalni komfor i efikasnost. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje