Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Podmlađivanje ženske kože kao lijek za bolesti starenja

Preuzmite sliku

Istraživači su podmladili ćelije kože pedesettrogodišnjakinje tako da su postale ekvivalentne onim kod djevojke od 23 godine.

Naučnici sa Cambridgea vjeruju da mogu da urade isto sa drugim tkivima u tijelu.

 • Krajnji cilj je da se razviju tretmani za bolesti povezane sa starenjem, kao što su dijabetes, oboljenja srca i neurološki poremećaji. Tehnologija je izgrađena na tehnikama korištenim za stvaranje klonirane ovce Dolly prije više od 25 godina.

 • Šef tima, profesor Wolf Reik, sa instituta Babraham u Kembridžu, rekao je za BBC da se nadaju da bi se ta tehnika na kraju mogla koristiti kako bi ljudi duže bili zdraviji kako budu starili.

  “Sanjali smo o ovakvim stvarima. Mnoge uobičajene bolesti se pogoršavaju sa godinama i razmišljati o pomaganju ljudima na ovaj način je super uzbudljivo”, rekao je on, prenio je BBC.

  Reik je ipak naglasio da je rad, koji je objavljen u časopisu “eLife”, u veoma ranoj fazi, te da je potrebno riješiti nekoliko naučnih problema prije nego što se preseli iz njegove laboratorije u kliniku.

  Međutim, prvi put demonstracija da je podmlađivanje ćelija moguće predstavlja kritičan korak naprijed, rekao je on.

  Porijeklo ove tehnike potiče iz devedesetih godina prošlog vijeka, kada su istraživači sa Instituta Roslin, nedaleko od Edinburga, razvili metodu pretvaranja ćelije odrasle kože uzete od ovce u embrion. To je dovelo do stvaranja klonirane ovce Dolly.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,