Srijeda, 8. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Počastite se šoljicom cappuccina: Poznati brend kafe otkrio kako ga pripremiti kod kuće

Preuzmite sliku

Cappuccino i kroasan jedna je od najpopularnijih i najčešćih kombinacija za doručak u susjednoj Italiji, pa ne čudi da su njihovi baristi pravi umjetnici i stručnjaci kada je u pitanju priprema istog.

Njihov poznati brend kafe, Illy, otkrio je kako pripremiti ovaj napitak kod kuće, a vi se njime možete počastiti danas i tako proslaviti svjetski dan cappuccina. Da bi ispao savršen potreban vam je aparat za kafu u kojem ćete prvo pripremiti običan espresso.

Ostavite ga sa strane u šoljici i krenite na najvažniji dio – pripremu pjene od mlijeka.

Jako je bitno da mlijeko bude svježe i hladno i da ga stavite u metalni vrč. Postavite ga na dio za paru i držite blago nagnutog te upalite aparat. Nakon nekoliko sekundi, kada vidite da se mlijeko ‘podiglo’ i zapjenilo, maknite s drške za paru i lagano protresite.

  • Tajna dobre pjene je u mjehurićima koji su u ovom trenutku vjerovatno veliki, ali moraju biti skroz sitni, gotovo neprimjetni, da bi cappuccino bio izvrstan. Zato ponovite postupak s parom još nekoliko sekundi. Kada dosegne temperaturu od nekih 60°C, što možete provjeriti dodirivanjem vrča rukom, pjena je gotova. Ostavite je kratko sa strane i za to vrijeme očistite aparat.

    Izlijte je polako u prethodno napravljeni espresso, a vrh možete ukrasiti tekućom čokoladom za još bolji okus.

    U šoljici cappuccina možete uživati i ako nemate aparat. Iako neće biti kao onaj iz omiljenog kafića, pjenu možete napraviti uz pomoć francuskog čajnika. Ulijte mlijeko do negdje pola i povlačite dršku gore-dole, brzim pokretima, kako biste ‘istukli’ mlijeko i postigli sitne mjehuriće. Dodajte u espresso koji ste napravili od mljevene kafe i vruće vode. (vecernji.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,