Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Plus size modeli prvi put prošetali pistom u Milanu

Preuzmite sliku

Sedmica mode, koja se održava u italijanskom Milanu, polako ali sigurno pravi korake naprijed u otklanjanju njenog najvećeg problema – nedostatka različitosti, te su, prvi put u dugoj istoriji ove modne smotre, pistama prošetali plus size modeli.

Modna sedmica, na kojoj se predstavljaju najnovije kolekcije slavnih kreatora, dugo je godina po mišljenju struke bila nekoliko koraka iza New Yorka, Pariza i Londona, a sada je svoj fokus konačno usmjerila, osim rasne raznolikosti, i na raznolikost u obliku i veličini modela.

Tako su Paloma Elseser i Jill Kortleve postale prve plus size manekenke koje su za modnu kuću “Fendi” hodale modnom pistom u Milanu i na taj način ušle u istoriju. I čelnici modne kuće “Versace” odlučili su da ove manekenke nose njihove modele, te su na pistama tokom sedmice mode pored Kortleve prošetale i manekenke Alva Claire i Precious Lee, prenosi NN.

 •  

  “Versace” modna revija je zapravo bio treći šou manekenke Jill Kortleve, nakon što je nosila modele “Etroa” i “Fendija”. Ipak, za Precious Lee i Alvu Claire nošenje “Versace” kolekcije bio je poseban istorijski trenutak jer su plus size modeli prvi put debitovali u Milanu.

  “Ove žene ne treba da na sebe gledaju kao na posebnu i drugačiju veličinu. Veličina ne treba ništa da znači, svaka žena svoju veličinu treba da nosi s ponosom i da se oblači onako kako ona to želi”, govorila je Donatella Versace 2008. godine.

  Ipak, plus size modeli su morali čekati 23 godine, koliko traje upravljanje Donatele Versace poznatim brendom, da bi se našle na modnoj pisti.

  Po riječima stručnjaka koji su pratili rad Versaceove prethodnih godina, ona je 2011. godine otkazala reviju koju je njen brend radio s kompanijom “H&M” jer su modeli sa piste izgledali kao “prave žene”.

  Ipak, posljednja revija u Milanu je dokazala da je i Donatella promijenila svoje poglede na visoku modu.

  Prošlog novembra pjevačica Melissa Viviane Jefferson koja nastupa pod umjetničkim imenom Lizzo, nastupila je na događaju koji je organizovao britanski “Vogue”, gdje je nosila prepravljeni “Versaceov” model, te je Donatella kasnije izjavila da je ponosna što punija žena nosi njenu kolekciju.

 • “Ponosna sam što tako talentovana žena nosi našu haljinu”, napisala je tada Donatella na društvenim mrežama.

  Kasnije je pjevačica Lizzo ponovo nastupila u njenim haljinama na dodjeli “Grammy” nagrada, gdje je dobila čak osam nominacija, što je Donatella kratko opisala riječju “perfektno”. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,