Srijeda, 15. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Plivanjem do tijela iz snova: Koji stil odabrati za oblikovanje određenog dijela tijela?

Plivanje je mnogima jedna od omiljenih ljetnih aktivnosti, bilo da je riječ o kupanju u moru, jezeru ili bazenu. Osim što je svima lako dostupno, ima i brojne zdravstvene prednosti, ali i mogućnost oblikovanja našeg tijela.

Plivanje se preporučuje svima, bez obzira na zdravstveno stanje, samo se određena boljka mora prilagoditi stilovima plivanja koje u tome slučaju možemo izvoditi.

Riječ je o vrsti rekreacije koja ima izuzetno pozitivan učinak na naše cjelokupno zdravlje. Ne samo što se ostvaruju aerobni učinci fizičke aktivnosti nego se istovremeno jačaju i sve mišićne skupine našeg organizma: na rukama, ramenima, leđima, stražnjici, prsnom košu i nogama.

To se događa zato što je otpor koji pruža voda čak 10 do 15 puta veći od onog koji nam pruža zrak, pa će samim time vježbanje biti mnogo učinkovitije.

Postoji nekoliko stilova plivanja, a iako je najbolje kombinovati ih sve, dopušta li nam to zdravstveno stanje jer će to najbrže dovesti do zatezanja i oblikovanja čitavog tijela, većina nas želi poraditi na određenom dijelu kojim možda nismo zadovoljni. Srećom, plivanje ima rješenje i za to pa u nastavku donosimo dobrobiti pojedinog stila plivanja.

Treba napomenuti da je potrebno plivati najmanje pola sata tri puta sedmično kako bi se ostvario učinak vježbi i postigli zaista vidljivi rezultati. Kod svih stilova plivanja važno je tijelo držati što je više vodoravno moguće kako ne bi došlo do povrede.

Prsno plivanje za oblikovane ruke i bedra 

Stil plivanja kojem se najčešće okreće velik broj žena svakako je prsno plivanje. To je ujedno najsporija tehnika plivanja koja zahtijeva veću snagu ramena i nogu, pa samim tim utječe na njihovo oblikovanje.

Plivanje utječe i na smanjenje celulita, dok se na rukama smanjuje neželjeno masno tkivo koje smeta mnogim ženama. Osim toga, totkom prsnog plivanja istegnuti su naši stomačni mišići, što će povoljno utjecati i na oblikovanje „pločica“.

Ipak, ako imate problema s donjim, tj. lumbalnim dijelom kičme, svakako izbjegavajte taj stil.

Leđno plivanje za oblikovana ramena 

Nešto aktivniji stil plivanja u kojem je potrebno kombinovati naizmjenične zamahe desne i lijeve ruke te nogu, uz okretanje lica prema gore i s leđima na vodi jest leđno plivanje. Kako radimo intenzivne zamahe rukama prema iza, izduženo je naše čitavo tijelo.

Zato je ovaj stil idealan za sve one koji se bore s masnim naslagama na predjelu stomaka. Zbog dodatnog opterećenja vode ovo se smatra mnogo učinkovitijom vježbom od bilo koje verzije izvođenja trbušnjaka, pa čak i planka.

Kraul ili slobodni stil za čitavo tijelo 

Učinak koji ostvaruje na čitavo tijelo jednak je aerobnom treningu, samo što će se u pola sata potrošiti puno više kalorija nego da ga odrađujemo u teretani. Pogodan je za sve one koji nemaju ozbiljnih problema s kičmom, a praktikuje li se redovno, značajno može utjecati na čitavo tijelo, baš kao aerobni trening u teretani.

Nije zanemariv ni način disanja koji je nužan tokom plivanja i na koji nas na neki način voda „prisili“. Naime, plivanje zahtijeva mnogo dublje disanje, a upravo je to tehnika disanja koja se preporučuje svima koji su pod stresom, doživljavaju napad panike i jednostavno se trebaju smiriti.

Samim tim se snižava razina kortizola, odnosno hormona stresa, i umiruje se čitav organizam, zbog čega je plivanje preporučljivo i osobama koje pate od anksioznosti.

Dodatan savjet: Hodanje u vodi

Iako ovdje nije riječ o stilu plivanja, hodanje u vodi, što je najlakše izvesti u bazenu, ima jednak učinak na naše tijelo kao trčanje.

Hodanje je naša najprirodnija aktivnost, a dodatan otpor vode snažno će djelovati na naše mišiće i ojačati ih. Kako će se tokom hodanja mijenjati pokreti trupa, tako će se učinak te vježbe s mišića nogu i ruku proširiti i na mišiće donjeg dijela leđa i stomaka. (Zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,