Subota, 23. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Plačete kad god režete luk? Probajte ove trikove kako se to više ne bi događalo

Preuzmite sliku

Koje ste sve metode zaštite od luka do sada probali? Postoji nekolikoprijedloga kako možete sebi pomoći.

Ljudi se u kuhinji dijele u dvije kategorije: s jedne strane su oni kojima suza suzu sustiže kad god režu luk, dok su s druge strane oni sačinjeni od čelika, otporni na sve tegobe koje uzrokuje ova gotovo neizbježna namirnica. Neovisno usitnjavate li luk  za ubacivanje u tavu ili u zdjelu sa salatom, ako ste u prvoj kategoriji sigurno ga proklinjete barem jednom sedmično, gledajući ga crvenim i suznim očima kao ljutog neprijatelja.

Zašto plačemo kad režemo luk?

Kako režemo luk tako mu ustvari oštećujemo stanice iz kojih izlazi tekućina, a osim nje ispušta se u zrak i hemikalija zvana lakrimator odgovorna za neugodno iskustvo koje mnogi od nas dijele. Jednom kad taj spoj dođe do naših očiju, u dodiru s vlagom našeg oka stvara sumpornu kiselinu i druge iritantne spojeve, što zatim potiče proizvodnju suza kojima je zadatak očistiti oko od tih smetnji.

Sve je to oblik samoobrane same biljke. Iako su naučnici već razvili luk koji nema tu negativnu nuspojavu, upravo su stanice koje ispuštaju nemili hemijski spoj odgovorne za prepoznatljivi miris i okus luka. To znači da se križanjem luka kako bi ih se eliminisalo može lako izgubiti osnovni razlog zašto ga konzumiramo: njegova aroma i okus koji dodaje jelima!

Evo kako da pomognete sebi, a i drugima kada režete luk

Svakako naoštrite nož kojim režete kako bi se što manje iritanta ispuštalo. Tupim nožem više ćete drobiti nego rezati luk, čime ćete oštetiti puno više stanica i posljedično uzrokovati žešću reakciju.

Iako ga inače ne treba držati u frižideru, ako znate da ste osjetljivi, ubacite glavice luka koje trebate usitnjavati na pola sata u zamrzivač ili u frižider na dva sata. To će usporiti isparavanje iritanta tokom rezanja.

Najviše se sumpornih spoja nalazi uz sam korijen glavice luka pa ako vas jako muči iritacija očiju kod rezanja ove namirnice, ogulite luk i odrežite mu vrh, no ostavite taj dio s korijenjem netaknut.

Još jedan trik koji možete isprobati jest da stavite vlažni papirnati peškir uz sam luk dok ga režete kako bi on upio dio sokova i hemijskih spojeva koje će luk ispustiti tokom rezanja.

Ako ste naišli na posebno žestoki luk, možete ga namočiti u ledenu vodu kako bi otpustio nešto svoje ljutine. Ispiranje se preporučuje i kada se sirovi luk koristi u jelima kako bi se ublažio njegov okus jer narezani luk postaje intenzivniji što duže stoji na zraku.

Nosite li naočale ili ipak leće, one će barem jednim dijelom zaustaviti iritaciju koju uzrokuju spojevi iz luka, no nisu garancija. Sigurniji biste bili s ronilačkim naočalama, no ipak nećemo ipak ići tako daleko, piše Jutarnji.hr

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,