Četvrtak, 19. Septembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Pitanja koje morate postaviti partneru prije nego što počnete živjeti zajedno

Ako ste napokon odlučili da živite zajedno, vrlo je važno da postavite partneru ali i sebi ova pitanja.

Nema određenog trenutka kad parovi počinju živjeti zajedno, sve je individualno. Međutim, ako želite skladnu zajednicu jako je bitno da znate odgovor na sljedeća pitanja:

Ako jedno od nas dobije posao van zemlje, da li bi onaj drugi pristao poći s njim?

U slučaju da i jedno i drugo smatrate da bi otišli i na kraj svijeta zbog partnera, ne trebate brinuti. S druge strane, ako neko nije siguran da li bi potvrdno odgovorio na ovo pitanje trebate se zapitati. Da li u zajednički život ulazite zbog ljubavi, ili ipak da uštedite na kiriji i režijama, u slučaju da želite živjeti samo kao cimeri dobro razmislite.

“Zajednički život iz pogrešnih razloga, kao što su oni novčane prirode, može vas uvući u kompliciran odnos iz kojeg se možda nećete moći izvući kada poželite“, upozorava W. Bradford Wilcox, profesor filozofije i voditelj Nacionalnog programa za brak na Univerzitetu u Virginiji. Naime, parovi koji svjesno i odgovorno donose važne odluke kao što je ova, kaže Wilcox, imaju znatno više šanse da imaju i održe uspješnu vezu za razliku od onih koji se samo prepuste i čine stvari zato što tako rade i drugi, misle da nemaju što izgubiti, žele isprobati nešto novo, prenosi Cosmopolitan.hr

Da li će kućanske poslove obavljati samo žena?

Živimo u 21.vijeku, više ne dijelimo poslove na muške i ženske. Upravo iz tog razloga je jako bitno da i vaš parnet i vi ravnopravno radite sve u domaćinstvu. Naš savjet je da odmah nakon useljenja napravite raspodjelu kućnih obaveza, i da svako ima zaduženja šta treba da radi.

Možemo li ozbiljno razgovarati o novcu?

Zajednički život nosi mnoge probleme, zbog toga je jako važno da se možete osloniti na svog partnera, a i on na vas.

Da li će nas ovaj korak udaljiti od braka?

To što počinjete živjeti zajedno ne znači da ćete zauvijek ostati zajedno. Sekunda je potrebna da se stvari promijene. Dijeljenje zajedničkog prostora s partnerom može funkcionirati kao generalna proba za brak, ističe Arielle Kuperberg, profesorica sociologije na Univerzitetu Sjeverna Karolina u Greensborou. Jako je važno da razgovarate o tome šta želite, i da ništa ne radite jer mislite da morate. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje