Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pitanja koja će vam olakšati odluku: Da li je starije dijete spremno za čuvanje mlađeg?

Preuzmite sliku

Od kada starija braća i sestre mogu početi da se brinu za mlađe?

Nažalost, kao i kod mnogih drugih pitanja vezanih za odgoj djece – ovdje nema jednog odgovora. Međutim, uvjeravamo vas da će zahvaljujući našoj listi donošenje odluka postati mnogo lakše.

Koliko rano djeca mogu početi da se brinu o mlađoj braći i sestrama? Ne postoji tačan odgovor na ovo pitanje. Prema psiholozima, najopštija granica je 12 godina. Međutim, starost nije najvažnija odrednica. Svako od nas svakako poznaje slučajeve kada je, na primjer, devetogodišnjak odgovorniji od trinaestogodišnjaka. Ovde su odlučujući individualni faktori.

Da bismo vam pomogli da procijenite situaciju, pripremili smo listu od 5 pitanja koja treba da postavite sebi prije nego što donesete konačnu odluku, piše Ženski magazin.

Da li se starije dijete osjeća spremnim za to i želi to učiniti?

Psiholozi naglašavaju da su djeca često zarobljena u ulogama u kojima ne žele da se nalaze. Ponekad žele da se iskažu pred svojim vršnjacima, braćom i sestrama ili čak i svojim roditeljima. Ne zaboravite da ne vršite pritisak na djecu – ni namjerno ni nenamjerno. Kada se naglasi, čitavo iskustvo iz prijatnog izazova pretvara se u mučenje, što može rezultirati izbjegavanjem odgovornosti u odraslom životu.

Da li će mlađe dijete slušati starije dijete?

Ponekad je slučaj da mlađe dijete nije spremno za takav izazov. U središtu problema je nedostatak autoriteta starijeg djeteta. Ako vaš mališan jednostavno ne sluša i ne osjeća poštovanje prema svom bratu ili sestri, bolje je da pažljivo razmislite prije nego što ih ostavite kod kuće. Šta treba da uradite ako niste sigurni? Prvo, pažljivo pratite odnose koji prevladavaju između vaše djece. Drugo – razgovarajte sa njima. Pitajte mlađe da li je sigurno da će slušati starije. Pitajte da li se slaže. Ako zanemarite ovo, umjesto da radite zajedno, biće argumenata, plakanja, a možda čak i borbe.

Koliko dugo će to biti?

Primijenite metodu malih koraka. Prvi put ne ostavljajte djecu same više od sat vremena. U idealnom slučaju, uradite test i ostavite ih na primjer na 30 minuta. Tek nakon nekoliko uspješnih pokušaja odlučuje se za duži izlazak. Takođe, ne zaboravite da podesite tačno vrijeme vašeg povratka i držite se toga. Ovo će dati djeci osjećaj sigurnosti. Ne zaboravite da budete tačni i ne zloupotrebljavajte njihovo povjerenje!

Jesu li sva pravila ponašanja jasna?

Kao što biste ostavili uputstva za dijete, tako bi trebalo da ih ostavite i svojoj djeci. Najbolje je da o svemu razgovarate zajedno, onda ćete napisati najvažnija pravila na komadu papira koji ćete staviti na vidljivom mjestu.

Da li imam nekoga kome da se obratim za pomoć?

Čak i ako su svi odgovori na gore navedena pitanja pozitivni, ne možete isključiti hitnu situaciju. Zamolite komšiju da brzo provjeri šta se dešava sa vašom djecom. Zapamtite da nikada ne ostavljate djecu bez pristupa telefonu. Oni uvijek treba da budu u stanju da vas pozovu ukoliko imaju bilo koji problem. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,