Nedjelja, 25. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pet znakova da vaše dijete možda ima problema s ponašanjem

Preuzmite sliku

Roditeljstvo može biti pravi izazov. Osim što svoje dijete obasipate ljubavlju i podrškom, morate osigurati i da ono bude disciplinovano te se nauči dobro ponašati. Ponekad pretjerana ljubav i briga mogu pokvariti vaše dijete i navesti ga da pomisli kako može raditi šta god želi. To može dovesti i do problema u ponašanju, a dok su neki roditelji svjesni toga, drugi baš i nisu.

Ovo su neki od pokazatelja da vaše dijete možda ima problema s ponašanjem.

Ne poštuje starije

Iako je zdravo (i važno) da je vaše dijete blisko i iskreno sa starijima, ako primijetite da ono pokazuje nepoštivanje ili neosjetljivost prema odraslima, nemojte to ignorisati. Nemojte dopustiti ni prihvatiti da pogrešno ili neugodno komentariše starije od sebe, a iako bi se to u početku moglo činiti kao sitnica, s vremenom će to postati navika i dio osobnosti, prenosi index.hr.

Stalno ga morate podmićivati da bi vas poslušalo

Ovo je jasan znak da vaše dijete ima težak karakter te da bi moglo razviti probleme s ponašanjem. Umjesto da izabirete lakši put i idete linijom manjeg otpora, naučite dijete da ponekad mora čuti i “ne”.

Rado ismijava druge

Neosjetljivost također može biti pokazatelj lošeg ponašanja. Ako vidite kako vaše dijete zbija neosjetljive šale s drugima, kojima ih nastoji poniziti ili im naštetiti, trebali biste ga odmah zaustaviti u tome. Ne dopustite mu da nastavi s time jer to može postati navika.

Uvijek spremno odgovara na kritike

Djeca koja imaju problema s ponašanjem nikad neće prihvatiti da griješe. Osim što će se brzo oduprijeti savjetima, vjerovatno će vam na apsolutno sve spremno (a često i bezobrazno) odgovoriti. Iako bi roditelji uvijek trebali slušati šta njihovo dijete imaju reći, ne smijete mu dopustiti da ne poštuje vas ili bilo koga drugog.

Nikada nije zadovoljno

Dijete koje nikada nije zadovoljno onime što za njega napravite ili mu omogućite najčešće je poprilično razmaženo. Takvo dijete ima problema u ponašanju. Pokušajte ga naučiti tome da mora birati prioritete kako bi shvatilo razliku između onoga što treba i onoga što želi, piše Times Of India (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,