Četvrtak, 9. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Pet znakova da jedete premalo ugljikohidrata

Preuzmite sliku

Nizak unos ugljikohidrata je još uvijek u trendu. Ali, ako dugoročno ne pokrijete svoje potrebe za ugljikohidratima, riskirate razvoj simptoma nedostatka. Evo šta biste trebali znati o tome…

Mnoge žene i muškarci već su uspješno smršali uz smanjeni unos ugljikohidrata, stoga nije ni čudo što je metoda mršavljenja u kojoj se smanjuju ugljikohidrati još uvijek vrlo popularna. Trenutačno je takozvani „no carb“, odnosno, „bez ugljikohidrata“, na svačijim usnama. Osim što se ugljikohidrati jako reduciraju, po mogućnosti se i potpuno eliminišu s jelovnika kako bi se dodatno povećao uspjeh pri mršavljenju.

Klonite se koncepta ‘bez ugljikohidrata’

Osim što je potpuno odricanje od ugljikohidrata (bez tjestenine, krompira ili riže) vrlo teško pratiti, mnogi ljekari sada upozoravaju na ovaj trend. Naime, čak i ako su ugljikohidrati ovih dana gotovo prvi na listi neprijatelja, tijelu su potrebni kao opskrbljivači energijom jednako kao i zdrave bjelančevine. Ako ne dobijate dovoljno ugljikohidrata, mogu se pojaviti simptomi njihovog nedostatka. Oni su sami po sebi dovoljno loši te mogu i minirati vaše pokušaje da smršate, prenosi MissZdrava.

Patite od simptoma nedostatka jer jedete premalo ugljikohidrata? Ove tegobe mogu ukazivati na to:

1. Imate stalne glavobolje i probleme s koncentracijom

Ugljikohidrati se u probavnom traktu razgrađuju u glukozu, koja je potrebna našem mozgu za pravilno funkcionisanje. Ako unosimo premalo ugljikohidrata mozgu nedostaje energije, što uzrokuje probleme s koncentracijom. Na primjer, manje smo sposobni zapamtiti nove stvari i teško čitamo. Nedostatak ugljikohidrata također snižava vrijednost šećera u krvi, što potiče glavobolje.

2. Imate loš zadah

S manje od 30 grama ugljikohidrata dnevno tijelo pribjegava sagorijevanju masti kako bi generiralo energiju – pada u takozvanu ketozu. To je dobro za mršavljenje. Ali, u tom procesu nastaju hemijski spojevi koji se nazivaju ketonska tijela i izlučuju se kroz dah. Nažalost, ne mirišu baš dobro pa tada imamo loš zadah.

3. Imate probavne smetnje

Dijetalna vlakna iznimno su važna za zdravu prehranu i mogu pomoći u prevenciji raznih bolesti, npr. kod visokog krvnog pritiska. Oni također potiču rad crijeva i osiguravaju da ne patimo od zatvora ili nadutosti. Dijetalna vlakna se uglavnom nalaze u zdravoj hrani bogatoj ugljikohidratima, poput proizvoda od cjelovitih žitarica, pa stoga ne bismo trebali biti u potpunosti bez njih.

4. Stalno ste gladni i neraspoloženi

Ugljikohidrati nas mogu razveseliti jer pospješuju proizvodnju takozvanog hormona sreće serotonina, koji nam poboljšava raspoloženje. I kao da to nije dovoljno, tijelo odmah javlja žudnju ako ne dobije dovoljno energije iz ugljikohidrata. U najgorem slučaju, to završava pravim prejedanjem, razina šećera u krvi kratko skoči, a onda opet jednako brzo pada, zbog čega se ponovno osjećamo umorno i iznervirano. S druge strane, pomaže svjesna konzumacija takozvanih složenih ugljikohidrata (npr. proizvodi od žitarica, mahunarke, povrće), koje tijelo može samo polako prerađivati te održavati konstantnu vrijednost šećera u krvi.

5. Lako se umarate kad se bavite sportom

Možemo sagorjeti energiju koju nam ugljikohidrati daju tokom sporta. Ako je skladište prazno, tijelo kao zamjenu koristi bjelančevine koje su nam zapravo potrebne za izgradnju i funkcionisanje mišića. S jedne strane, naš trening snage je potpuno uzaludan jer mišići uopšte ne mogu rasti, a s druge strane se brže umaramo i ne možemo vježbati koliko bismo željeli.

Šta napraviti?

Ako primijetite jedan ili više ovih simptoma koji ne prolaze sami od sebe nakon nekoliko dana, svakako trebaš ustanoviti unosite li dovoljno ugljikohidrata i po potrebi malo povećati njihov unos. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,