Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pet velikih mitova o trudničkom stomaku

Preuzmite sliku

Kriva vjerovanja prisutna su i kada je riječ o trudnicama i trudnoći. Razotkrili smo pet neistina o trudničkom stomaku u koje mnogi i dalje vjeruju

Mit 1: Oblik stomaka može odrediti spol djeteta

Ako je trudnički stomak nisko, žena nosi dječaka, a ako je stomak položen više rodit će se djevojčica –mit je u koji mnogi i dalje vjeruju. No, položaj stomaka nema veze sa spolom djeteta. Oblik i položaj stomaka ovisi o anatomiji majčina tijela, preciznije tonusu mišića i maternice te o tome koji položaj zauzme beba u razvoju. Kada je stomak nisko, to zapravo znači da se beba spustila u zdjelicu jer je porod sve bliže.

Mit 2: Spavanje na stomaku može naštetiti bebi

Tijelo žene građeno je tako da u trbuhu ima dovoljno mjesta za bebu i trudnice ne moraju strahovati da će spavanjem na stomaku stisnuti bebu ili joj naštetiti na neki drugi način. Štoviše, u ranoj fazi trudnoće potpuno je sigurno spavati na stomaku. Kada trbuh počne rasti, trudnice prestanu spavati na stomaku jer im to više nije udobno, a zapravo je i nemoguće zbog veličine stomaka.

Mit 3: Maslac od kokosa sprječava stvaranje strija na stomaku

Nijedna krema ne može spriječiti nastanak strija čiji je nastanak povezan s kolagenom i s time koliko se koža može rastegnuti. Najčešće pojava strija ima veze s genetikom. Maslac od kokosa odlično hidratizira kožu, ali ne može se upiti dovoljno duboko da utječe na pojavu strija. A nanošenje previše maslaca od kokosa na stomak može uzrokovati svrbež i osip.

Mit 4: Stavite li prsten iznad stomaka, doznat ćete spol djeteta

Jedna od velikih bapskih priča je i ta da se pomoću prstena može doznati spol djeteta. Mit kaže da trebate zavezati prsten, po mogućnosti vjenčani, za končić i primiti ga tako da visi iznad stomaka. Ako se prsten pomiče naprijed natrag, bit će djevojčica, a ako se pomiče kružno, stiže dječak. Dakle, ovaj trik možete isprobati, ali samo iz zabave.

Mit 5: Nošenje uske odjeće može biti opasno za dijete

Kod ovog mita vrijedi isto pravilo kao i kod spavanja na stomaku: nošenje uske odjeće nije opasno za dijete, ali se trudnica u njoj može osjećati neudobno, a posljedice mogu biti i žgaravica, gljivična infekcija, bol i smanjena cirkulacija. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,