Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pet trikova sa sodom bikarbonom pomoću kojih možete brinuti o svom vrtu i zaštiti ga od insekata

Preuzmite sliku

Soda bikarbona jedan je od često ignoriranih moćnih saveznika koje svi imaju kod kuće: koristimo je za čišćenje, dezinfekciju hrane, pa čak i u estetske svrhe, ali možemo je koristiti i za brigu o svom vrtu, piše Bright Side.

Pretražili smo sve korisne podatke o tome kako nam ovaj mineral može pomoći u zaštiti zdravlja naših biljaka, pa smo željeli podijeliti naša otkrića s vama, prenosi Tuzlanski.ba.

1. Bori se protiv gljivica na ekološki način

U kombinaciji sa sapunom i vodom, soda bikarbona može pomoći u prevenciji gljivičnih infekcija kod određenih vrsta biljaka, grmlja i voćaka. Jednostavno prskanje biljke rastvorom može zaustaviti širenje gljivica. Ali morate imati na umu da, budući da govorimo o prirodnom proizvodu, učinci mogu potrajati duže nego da primijenite hemikalije.

 • Još jedna preporuka: pažljivo pratite reakciju svake biljke jer ih pretjerano prskanje može oštetiti.

  2. Smanjuje prisutnost dosadnih lisnih uši

  Lisne uši su jedne od onih malih životinja koje definitivno ne želimo u svom vrtu. Lisne uši vole jesti nježne stabljike biljaka, a pritom izlučuju slatku ljepljivu tvar koja privlači mrave i uzrokuje pojavu crnih gljivica. Ova gljiva utiče na proces fotosinteze, pa je to neka vrsta bolesti za vašu biljku. Kada se to dogodi, nove klice se deformiraju i biljka gubi snagu. Prskanjem ili ispiranjem vašeg voćnjaka ili vrta sodom bikarbonom i sapunom vjerovatnije je da ćemo ove insekte izbjeći.

 • 3. Odbija mrave

  Kao što smo već spomenuli, soda bikarbona u kombinaciji sa sapunom pomaže da lisne uši budu izbjegnute i da spriječi da određene vrste gljivica unište vaše biljke. Ako ovom lijeku dodamo i druga jača mineralna gnojiva, poput smjese Viçosa (koja je u osnovi mješavina vode, bakar sulfata, cink sulfata, magnezijum sulfata, borne kiseline i hidratiziranog kreča) ili bordo mješavine (voda, bakar sulfat i hidratizovani kreč), takođe možemo smanjiti prisustvo mrava. To je zato što im više neće biti privlačno dolaziti u naš vrt ili voćnjak, jer neće moći pronaći melasu koju proizvode uši koje mravi toliko vole.

  4. Može biti korisno pri mjerenju kvalitete tla

  Stručnjaci znaju da je zdravo tlo ono koje nije ni previše kiselo ni previše alkalno, jer što je pH tla neutralniji, to će biljke rasti jače i bez štetnika.

  Da biste saznali kakvu zemlju ima vaš vrt, samo morate slijediti ove korake:

  Kupite crveni | ljubičasti kupus, isjeckajte ga i sipajte u kipuću destiliranu vodu.

  Pustite da se namače 10 minuta, a zatim procijedite. Nastala ljubičasta voda je pH neutralna.

  Stavite malo kupusove vode u 2 odvojene šolje: u jednu šoljicu dodajte sirće (voda će zbog kiselosti postati tamno ružičasta), a u drugu sodu bikarbonu (postat će plava ili zelena zbog alkalnosti) . Ovo su ‘kontrolne’ boje.

  U odvojene posude stavite malo vode od kupusa i jednu ili 2 kašike zemlje koju želite testirati. Sačekajte 30 minuta.

  Ako voda postane ružičasta, tlo je kiselo. Ako postane plava ili zelena, alkalno je. Ako ostane ljubičasta, imate savršeno tlo!

 • 5. Pomaže vam da dobijete bolji kompost

  Sada znate da je neutralni pH najbolji za biljke, stoga hajde da radimo na vašem kompostu! Napunite ga svim organskim otpadom iz vaše kuhinje: kartonom, drobljenim kamenjem, kostima, isjeckanim ostacima.. Sjećate se šta smo objasnili u prethodnoj tački o tome kako odrediti stanje nastalog tla? Ovaj će vam alat nesumnjivo pomoći da započnete zdrav vrt ili voćnjak.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,